Izvor: Tanjug | Četvrtak, 04.07.2019.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turski preduzetnik kupio četiri trgovačka centra Tuš

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Novi vlasnik mariborskog trgovinskog lanca Tuš Planet i supermarketa u Rogaškoj Slatini, Laškom i Slovenskim Konjicama je kompanija Heliks Prop, koju vodi turski državljanin Ugur Jildirim, jedan od partnera fonda Elements Capital Partners (ECP), koji se bavi otkupom potraživanja, piše slovenački list Finance.

Heta, loša banka bivše Hypo Alpe Adria banke, pronašla je kupca za četiri trgovačka centra Planeta Tuš u Savinjskom i Podravskom regionu, navodi list pozivajući se na zemljišne knjige.

Kolika je plaćeno za četiri Tuševa centra zvanično nije poznato, ali, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, transakcija vredi oko 14 mil EUR.

Heliks Prop osnovan je u martu 2019. godine i registrovan je za delatnost trgovanja vlastitim nekretninama, a izvorni osnivač kompanije je ECP Tac Op, u vlasništvu Jildirima i bivšeg slovenačkog ministra finansija Uroša Čufera. Nakon mesec dana od osnivanja vlasnik Heliks Propa je postala kompanija Alpha Credit Solutions 10 iz Luksemburga, koja je povezana s britanskim fondom Anacap.

Taj fond jedan je od važnijih poverilaca Tuša, i već je od Nove kreditne banke Maribor (NKBM) kupio gotovo 8% potraživanja prema Tušu. Pri otkupu potraživanja pomogla je firma Elements Capital Partners, koju Čufer već neko vreme savetuje.

Prodajna mreža Tuša sastojala se od 100 prodavnica i supermarketa, lanca apoteka drugog po veličini u Sloveniji sa 42 poslovnice, šest Tush Cash & Carry prodajnih mesta, onlajn trgovine za poslovne korisnike Tush Cash & Carry i četiri Tuš Planeta, koji ukupno imaju više od tri miliona kupaca mesečno.

Grupa Tuš, koju je osnovao Mirko Tuš, ostvarila je lani 487,4 mil EUR neto prihoda, dok je EBITDA iznosila 16,5 mil EUR. Prihodi su pali za 1,23%, a EBITDA za 13,3%. Prema informacijama iz kompanije, Tuš grupa je od 2011. godine isplatila bankama više od 300 mil EUR obaveza.

Kako nezvanično saznaju Finance, Tuš grupa najavljuje još jednu promenu. Naime, poverioci će dobiti svog ovlašćenog predstavnika u Tušu, koji će nadzirati novčane tokove.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.