Izvor: Capital | Sreda, 03.07.2019.| 16:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavlja se istraživanje nafte u RS - Potpisan aneks ugovora sa kompanijom Jadran-Naftagas

Ilustracija
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je danas, 3. jula, da je sa kompanijom Jadran–Naftagas, koja istražuje naftu i gas u Posavini, potpisan aneks ugovora te da očekuje da će tokom ovog meseca početi dodatna istraživanja u Obudovcu kod Šamca.

- Istraživanja nafte i gasa na području Posavine su u jednoj fazi završena. Koncesiju za istraživanje je imao Jadran-Naftagas iz Srbije. Ta istraživanja nisu bila uzaludna i koncesionar je na osnovu tih rezultata iskazao interesovanje da nastavi istraživanje. Nedavno smo potpisali aneks sporazuma sa njima i omogućili im da nastave istraživanja. Očekujemo da će tokom jula početi radovi na dodatnom istraživanju na istom lokalitetu - kazao je Đokić danas na sednici Narodne skupštine RS.

Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa kompanijom Jadran–Naftagas potpisan je 2011. Koncesija je data na 28 godina – tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.

Jadran–Naftagas se ugovorom obavezao da će u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 mil USD, s tim što je planirana vrednost investicija za istraživanje 40,7 mil USD, a za fazu eksploatacije 188,3 mil USD, ako se dokažu rezerve.

Đokić je ranije izjavio da je NIS pronašao naftu u RS, ali da te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte. Novih informacija o tome u kojoj su fazi radovi već godinama nema.

Jadran–Naftagas godinama negativno posluje, a samo u prošloj godini minus je iznosio 774.171 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.