Izvor: eKapija | Sreda, 03.07.2019.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa ove godine za one koji imaju goveda i ovce - Svinjarski sektor pravo dobija 2020. godine

(Foto: Vlada Vojvodine)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je prilikom posete farmi svinja porodice Seneši u Bikovu kod Subotice rekao da je najvažnija stvar u stočarstvu da ljudi imaju zemlju za svoje farme, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade:

- Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa. Ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare, odnosno goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor.

Dodao je da je ideja Ministarstva poljoprivrede da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta:

- Kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu mi ćemo je valorizovati. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri, četiri meseca i svako će imati pravo da kaže šta misli.

Ministar je rekao i da je napravljen iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana, zbog toga što su se sadile kulture na kulturu.

Kada je reč o ceni mesa, rekao je da je ona između 150 i 160 dinara u redu.

- Imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine, a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu svinjskog mesa za Kinu, napravili smo ozbiljan posao - rekao je Nedimović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.