NavMenu

Šest principa za vođenje uspešnog kreativnog tima

Izvor: Promo Četvrtak, 04.07.2019. 07:59
Komentari
Podeli
Savršen poslovni sistem i metodologija ne postoje, jer bi se podrazumevalo da sve funkcioniše besprekorno u svim mogućim okolnostima, a jedina priznata konstanta je promena. Promena je dobra i ona nas pokreće da se prilagođavamo i unapređujemo primećene anomalije.

Najbolja moguća reakcija jeste odreagovati na promene, a još bolja strategija je da ih sami kreirate. Sve ovo navedeno je uvek bilo prisutno, ali je sada naročito izraženo i to posebno u digitalnoj oblasti čija turbulentnost nema granica.

Kako bi definisali bitne principe za uspešno vođenje kreativnog tima i poslovanje u digitalnoj sferi, evo preporuka jedne od vodećih digitalnih agencija u Srbiji i njenog osnivača, Dejana Popovića.

PopArt Studio je domaća kompanija iz Beograda i Novog Sada, koja se bavi razvojem web rešenja, internet prezentacija, online prodavnica, web aplikacija, kao i brendingom i digitalnim marketingom, što čini jednu sveobuhvatnu kreativnu uslugu. Klijenti iz preko 50 zemalja i oko 7.000 uspešnih projekata do sada, kreiraju iskustvo o šest bitnih principa koji doprinose poslovanju u kreativnoj industriji, te predstavljaju uspešan primer vođenja kreativnog tima.

Osluškujte vibracije

Svaki dan donosi novi talas vibracija. Informacije putuju i kruže stalno oko nas, a upravo u njima kriju se i odgovori na brojna pitanja.

Dolaskom na posao, provlačeći karticu za evidenciju radnog vremena, posmatrajući kolege kako cirkulišu zamišljeni i u svojim radnim obavezama, oslušnite na tren svoje misli i pokušajte da vizualizujete misli drugih. Vaše operativne probleme ostavite po strani i prolaskom kroz radni prostor osmotrite kolege, oslušnite njihove međusobne razgovore, razgovore sa klijentima.

Najkreativnije ideje dolaze sasvim spontano, skoro pa niotkuda, te je neophodno da bar na trenutaksamo posmatramo i oslušnemo naše radno okruženje bez naprezanja. Uvid u situaciju, informacije i ideje čine koren biljke čiji plod želimo da razvijemo.

Psihološki balans

Kreativna industrija - dve reči koje su veoma teško spojive ili su čak nespojive. Biti kreativan znači posedovati dar za stvaranje, za kreaciju. Imati dar, talenat, i stvarati, podrazumeva više od inteligencije. Podrazumeva apstraktan način razmišljanja koji prevazilazi logiku i racionalnu kontemplaciju.

Industrija, korporativni segment, rokovi, obaveze i njihova konstantna prisutnost obuzdavaju kreativnost, te je neophodno obezbediti uslove gde će industrija decentno biti potisnuta, a kreativnost ohrabrena. Stvoriti makar prividan iluzorni osećaj ugodnosti koji je neophodan za kreativan tok misli i emocija.

Izbor, slobodna volja i holistički pristup

Ako želite tim koji je kreativan ili ga već vodite, onda ste na poziciji koja nije najpopularnija, bar ne među kolegama. Možete biti i savršen menadžer, ali od vas se očekuje da donosite odluke.

Nisu sve odluke jednostavne i ne razumeju ih svi. Odluka podrazumeva izbor između mogućih opcija. Ukoliko podstaknete i druge na samoinicijativu i donošenje odluka u vezi sa njihovom specijalizacijom, međusobno razumevanje i uvažavanje će biti veće. Neophodno je da sve kolege budu svesne da imaju izbor, da mogu da odlučuju, da su slobodni da iskažu svoje mišljenje, da imaju priliku da brane i zastupaju svoj stav pred klijentom, ukoliko klijent želi i misli drugačije.

Praksa nas je naučila, da ukoliko branite interese klijenta, čak i od njegovih ličnih opstrukcija, klijenti će to znati da prepoznaju i da cene. Bez obzira da li greše ili ne, bitno je da kreativni saradnici imaju izbor i da iskažu svoju volju.


Greške su blagoslov

Kada bismo sve radili savršeno, kako bismo uopšte i prepoznali da je to što radimo savršeno. Greške kreiraju svest o ispravnom i neispravnom, o uspehu i neuspehu. One nam pomažu da imamo uporedna iskustva za poređenje. Greške nekada zabole, ali bol je oduvek izvlačio najviše iz nas samih, podsticao nas da dosegnemo svoje krajnje granice. Kada neko provede veliki broj utrošenih radnih sati da bi uradio nešto, a sledeći put to isto učini za mnogo kraće vreme, biva zahvalan na lekciji.


Konkurencija je najbolje što imamo

Kada konkurencija učini iskorak i uradi nešto bolje od vas, treba im biti zahvalan, jer su pokazali na koji način postići višu vrednost.

Hrabrost se nagrađuje. Da bismo i sami sledeći put bili nagrađeni, nemamo puno vremena za reagovanje, jer znamo da će konkurencija ponovo biti korak ispred. Takmičarski duh je više nego dobrodošao. Imaginarni protivnik, kao što ste i vi za druge - s tim da što je kvalitetniji protivnik, to bolje - zapravo donosi još veći benefit.

Poznavati pravu osobu

Ovaj princip ne podrazumeva poznavanje osobe iz vladajućih struktura niti vezu za tendere, nego se odnosi na poznavanje kolega u kreativnom timu. Prepoznati potencijal, prednosti, mane, stil, slabosti, zainteresovanost, entuzijazam, nešto je što svako ko vodi kreativan tim mora posedovati i bez čega menadžer nema pravo tako da se zove.

Prepoznati pravu osobu za pravu stvar, dodeliti adekvatan izazov i izvući maksimum. To je ono što je traženo od nas i predstavlja esenciju našeg poziva. Vođe, koje stvaraju vođe, koje zapošljavaju inteligentnije ljude čija energija biva pravilno usmerena.

Zaključak

Ukoliko ste kreirali ambijent u kome članovi kreativnog tima, bili oni dizajneri, developeri ili digitalni marketari, imaju prava da iskažu svoje mišljenje, da pogreše i da se takmiče, uspostavili ste balans i možete da osluškujete poslovnu sredinu, kako internu, tako i eksternu.

Najčešće se od menadžera i rukovodioca očekuje da upravljaju, a njihov posao je zapravo da obezbede ambijent u kojem će kreativnost biti prisutna, u kojem će da se prepliću osmesi, neuspesi, uspesi, talenti i borci.

Zvuči jednostavno? Samo tako zvuči.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki: Auto-put Požega-Kotroman i tunel

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.