NavMenu

Do kraja godine projektna dokumentacija za kompletnu rekonstrukciju kruševačke bolnice, početak radova od 2020. - Otvorena angio-sala

Izvor: RTS Sreda, 03.07.2019. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
Pacijenti iz Rasinskog okruga sa akutnim infarktom miokarda više ne moraju zbog lečenja i ugradnje stentova da se šalju u kliničke centre Niš, Kragujevac ili Beograd. U Kruševcu je otvorena i potpuno opremljena angio-sala na Internom odeljenju, a prva operacija uspešno je izvedena.

Bolesnica kojoj je bila zapušena arterija posle intervencije dobro se oseća. Ugradnju stenta obavio je prof. dr Vladan Vukčević.

- U principu kažu da u poslednjih 50 godina nije izmišljeno u medicini ništa što je toliko smanjilo mortalitet i invaliditet stanovništva kao što su to ugradnje stentova u akutnom infarktu miokarda. Praktično ono što je bio antibiotik krajem 40-ih godina, što su bile vakcine početkom ovog veka, to su stentovi akutnog miokarda od pre 20, 25 godina. Tako da je ovo ne veliki dobitak samo za Kruševac, nego i za gradove koji gravitiraju oko Kruševca - rekao je prof. dr Vladan Vukčević.

- Za sada angio-sala će raditi vikendom ili kako se već dogovorimo. Dolaziće kao i u drugim centrima konsultanti sa strane, iskusni profesori u ovoj proceduri. Naši mladi lekari su već na edukaciji, ali da bi postali pravi interventni kardiolozi treba da prođe vreme i da steknu iskustvo i znanje - kaž Dr Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac.

Na specijalizaciji je trenutno pet lekara. U opremanje angio-sale osim donatora, 100 miliona dinara uložilo je i Ministarstvo zdravlja.

- Bolnica u Kruševcu ima perspektivu. Dogovorili smo se, primićemo nove radnike, nove lekare, nove sestre, dati nove specijalizacije - kaže dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

U prvih 6 meseci u kruševačkoj bolnici otvorene su još dve operacione sale, oftalmološka i ortopedska, čime su znatno skraćene liste čekanja.

Do kraja godine trebalo bi da se završi projekat za kompletnu rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove, a da radovi započnu već početkom 2020.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.