Izvor: Tanjug | Sreda, 03.07.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veće kvote EU za čelik iz Srbije najranije u oktobru

Ilustracija (Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Evropska komisija i dalje radi na reviziji mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU, a koje obuhvataju i kvote na izvoz srpske Železare Smederevo, a primena mera se ne očekuje pre oktobra.

- Nameravamo da završimo našu analizu što je pre moguće, kako bi eventualne neophodne promene stupile na snagu do 1. oktobra 2019. godine - rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je u maju započela reviziju zaštitnih mera za uvoz određenih prozvoda od čelika u EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je u međuvremenu da kvote Evropske komisije za uvoz čelika u EU iz februara ove godine značajno opterećuju rad smederevske Železare i da se nada povećanju tih kvota.

U Briselu su najavili da će u slučaju da tada utvrđene kvote izazovu probleme po pitanju ekonomske perspektive Srbije doći do njihove revizije najkasnije u julu 2019. godine.

- EU i Srbija imaju, između ostalog, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evropska komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga - objašnjavaju evropski izvori.

Mere u vidu kvota na uvoz uvedene su u februaru ove godine, a odnose se na 26 kategorija prozvoda od čelika poreklom iz zemalja izvan EU, uključujući i Srbiju.

Na proizvođače čelika u Srbiji odnose se kvote za tri kategorije proizvoda: toplovaljani limovi i trake, hladnovaljani limovi i prozvodi od belog lima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.