Izvor: eKapija | Utorak, 02.07.2019.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

National Strategic Dialogue na temu borbe protiv nedozvoljene trgovine u Novom Sadu do 4. jula

Od 2. do 4. jula 2019. u hotelu Sheraton u Novom Sadu održaće se National Strategic Dialogue (Nacionalni strateški dijalog) na temu borbe protiv nedozvoljene trgovine u Srbiji. Inicijativu organizuje The Siracusa International Institute for Criminal Justice and Human Rigths, NVO iz Italije sa sedištem u Sirakuzi koja se već skoro 50 godina bavi borbom protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zaštitom ljudskih prava u svetu.

Učešće u inicijativi uzeće brojni predstavnici najvažnijih nacionalnih institucija uključenih u borbu protiv fenomena nedozvoljene trgovine, a posebno visoki predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva finansija Srbije. Pored toga, skupu će prisustvovati i brojni predstavnici
tužilaštva, velika delegacija pripadnika policijskih službi uključenih u borbu protiv organizovanog transnacionalnog kriminala, predstavnici carinskih službi kao i predstavnici Visokog saveta sudstva.

Svečano otvaranje održano je 2. jula u 9.00 časova, i započeće uvodnim pozdravom Filipa Muske (Filippo Musca), v.d. generalnog direktora Siracusa International Institute. Prisutne su pozdravili Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio), predsednik delegacije za pregovore vezane za poglavlje 23 pri Ministarstvu pravde Srbije Čedomir Backović, zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić, šef Misije OEBS u Srbiji Ambasador Andrea Oricio (Andrea Orizio) i predstavnik Pravosudne akademije Dušan Lekić.

Prvenstveni cilj ove inicijative jeste razgovor sa lokalnim organima vlasti o izazovima koje postavlja nedozvoljena trgovina u Srbiji i istovremeno razvijanje novih strategija delovanja u borbi protiv tog fenomena na međunarodnom nivou. Naime, Siracusa International Institute organizuje National Strategic Dialogue u okviru svog projekta pod nazivom "Jačanje borbe protiv nedozvoljene trgovine u Jugoistočnoj Evropi ", koji ne obuhvata samo Srbiju već i sve zemlje balkanskog poluostrva. National Strategic Dialogue koji se održava u Novom Sadu jedna je od brojnih inicijativa koje Siracusa International Institute organizuje – ili će organizovati – u svakoj od zemalja uključenih u projekat.

U decembru 2018. godine je u Sirakuzi (Italija) održan prvi međunarodni sastanak u vezi sa projektom koji je okupio brojne predstavnike različitih institucija iz zemalja regiona. Pokrenut 2017. godine, projekat uživa podršku PMI IMPACT, programa kompanije Philip Morris International namenjenog globalnom subvencionisanju inicijativa posvećenih borbi protiv nedozvoljene trgovine i pratećeg kriminala.

Za više informacija i pojedinosti u vezi sa inicijativom, obratiti se Siracusa International Institute na email adresu info@siracusainstitute.org.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.