NavMenu

Srbija prvi put potpisala međunarodni sporazum o saradnji digitalnim sertifikatom

Izvor: Danas Utorak, 02.07.2019. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)Ilustracija
Nacionalna akademija za javnu upravu Srbije i Nacionalni centar za javnu upravu i lokalnu samoupravu (EKKDA) Grčke potpisale su Memorandum o saradnji korišćenjem eletronskih sertifikata. To je, kako navode u saopštenju, prvi put u Srbiji da se međunarodni sporazum potpisuje digitalnim sertifikatom.

Iz Nacionalne akademije za javnu upravu ističu da se potpisivanjem elektronskim putem značajno olakšava proces zaključivanja međunarodnih sporazuma i smanjuju troškovi. Predstavnici zemalja potpisnica sada neće morati da putuju kako bi fizički bili prisutni, već će biti dovoljno elektronsko stavljanje potpisa.

- Digitalizacija je ključna za reformu javne uprave. Veoma sam ponosan što je Nacionalna akademija za javnu upravu prva instutucija u Srbiji koja je elektronskim sertifikatom potpisala jedan međunarodni Memorandum o saradnji. Svrha ovog sporazuma je unapređenje odnosa između NAJU i EKKDA i uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti stručnog usavršavanja u javnoj upravi, u skladu sa nacionalnim propisima Srbije i Grčke - izjavio je Dražen Maravić, v.d.direktora Nacionalne akademije za javnu upravu.

Saradnja će se odvijati u cilju razmene informacija i dobre prakse u vezi sa unapređenjem rada i stručnih kapaciteta javne uprave, pripremom, sprovođenjem i vrednovanjem programa stručnog usavršavanja i vođenjem odgovarajuće dokumentaciono informacione baze, sprovođenja zajedničkih programa stručnog usavršavanja, jačanja organizacionih i stručnih kapaciteta. NAJU i EKKDA će realizovatи zajedničke projekte, konferencije, seminare, okrugle stolove i radionice u Srbiji i Grčkoj, kao i naizmenične studijske posete i razmenu zaposlenih.


Nacionalna akademija za javnu upravu je centralna institucija sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Republike Srbije, koja je osnovana sa ciljem da unapređuje kompetencije zaposlenih u javnoj upravi, neophodne za kvalitetno obavljanje posla. Sprovođenjem programa obuke uz primenu savremenih oblika i metoda stručnog usavršavanja obezbeđuje se stalno unapređenje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima i privrednim subjektima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.