Izvor: eKapija | Utorak, 02.07.2019.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komisija za zaštitu konkurencije i Republički sekretarijat za javne politike uklanjaju prakse koje negativno utiču na razvoj konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije i Republički sekretarijat za javne politike zaključili su danas Memorandum o razumevanju. Potpisnici su predsednik Komisije Miloje Obradović i v. d. direktorka Sekretarijata Bojana Tošić.

- Memorandum ima za cilj da obezbedi okvir za intenzivniju saradnju između Кomisije i Republičkog sekretarijata za javne politike u postupcima analize efekata predloga propisa na konkurenciju na tržištu u procesu usvajanja propisa od strane Vlade, kako bi se blagovremeno identifikovali mogući negativni efekati koje predložena rešenja mogu imati na konkurenciju na tržištu - navodi se u saopštenju Komisije.

Dodaje se da se na ovaj način obezbeđuje poboljšanje kvaliteta i učinka propisa u kontekstu ostvarivanja što konkurentnijeg okruženja, a koje direktno utiče na unapređenje privrednog ambijenta u Republici Srbiji.

Memorandum je potpisan u kontekstu bolje implementacije Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Srbije, i uz podšku britanske ambasade u Beogradu i Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, čiji su predstavnici i prisustvovali ovom događaju.

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju poslovnog okruženja kroz smanjenje administrativnog opterećenja za privredu pojednostavljenjem 1.750 administrativnih postupaka za dobijanje licenci, dozvola i saglasnosti, kao i digitalizaciju 100 postupaka, odnosno uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.