Izvor: Beta | Utorak, 02.07.2019.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

U sredu počinje gradnja Državnog data centra u Kragujevcu - Arhiva važnih podataka i oslonac eUprave

Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)
Na uglu ulica Save Kovačevića i Panonske u Kragujevcu sutra će (u sredu, 3. jula 2019.), biti obeležen početak izgradnje Državnog data centra, a svečanosti koja počinje u 11 časova prisustvovaće premijerka Ana Brnabić.

Državni data centar je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji treba da obezbedi čuvanje podataka od velike važnosti za državu i sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave.

Obezbediće i efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu.

On će takođe biti regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima.

U Kragujevcu će biti potpisana i tri memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u Državnom data centru.

Prema ranijim najavama gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, vrednost Državnog data centra je oko 40 mil EUR.

On je najavio da će Kragujevac graditi i svoj lokalni Data centar koji će biti aktivan od septembra uz donaciju iz Kine od 2 mil EUR.

Sutrašnjoj svečanosti će osim predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, prisustvovati i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.