NavMenu

Softver koji organizuje prostor u stambenim objektima stiže na tržište 2020. (VIDEO)

Izvor: Gradnja.rs Utorak, 02.07.2019. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Ako ste mislili da automatizacija ne može da zameni kreativne poslove, prevarili ste se. Četvrta tehnološka revolucija je ipak zakucala i na vrata arhitekata.

Iako su mnogi donedavno mislili da tehnologija, pa ni neki tamo nespretni roboti, ne mogu zameniti kreativan rad, izgleda da nisu bili u pravu. Algoritam zvani Finch koji daje procenu najbolje organizacije prostora u skladu sa njegovom površinom i formom, predstavlja pravu pomoć za arhitekte.

Pogledajte kako to izgleda:

Finch u realnom vremenu generiše različite prostorne konfiguracije u zavisnosti od postavljenih parametara.

Algoritam, koji radi u realnom vremenu, generiše različite prostorne konfiguracije u zavisnosti od unapred postavljenih parametara i menja prostornu organizaciju u skladu sa promenom forme i površine prostorije.

Ovo može biti sjajna alatka arhitektama u početnim fazama projektovanja kako bi im ubrzao rešavanje prostorne organizacije, a koja se dalje može dodatno razvijati u skladu sa specifičnim zahtevima projekta.

Algoritam su razvile kompanije BOX Bygg i Wallgren Arkitekter, za sada samo kroz Grasshopper, koji je povezan sa programom Rhino. Program stiže na tržište 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.