Izvor: Danas | Utorak, 02.07.2019.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kragujevačka autoindustrija dobija dve nove fabrike - U slobodnoj zoni Šumadija počela gradnja pogona za kineski Jang Feng i špansku Tekniju

Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, kraj nezavršenog auto-puta prema koridoru 10, upravo je počela izgradnja pogona za dve nove fabrike za proizvodnju auto-delova, kineske Jang Feng i španske Teknije, piše Danas.

Prema saznanjima lista Danas, zakupac pogona u industrijskom parku u Kragujevcu koji u okviru Slobodne zone Šumadija, kako je eKapija već pisala, gradi holandska kompanija CTP Invest, biće kineska kompanija Jang Feng, koja je većinski vlasnik američkog Adienta koji je svojevremeno poslovao u sastavu multimnacionalne kompanije Džonson kontrols.

Kraj fabrike Jang Fenga biće lociran i Volkswagenov prodajno – sevisni objekat, čija izgradnju je upravo započela auto-kuća Tasić i koji će biti, kako navode u toj firmi, najsavremeniji Volkswagenov prodajno-servisni centar u ovom delu Evrope.

Naspram tog gradilišta, ovih dana startovala je i gradnja novog pogona španske proizvodjača auto-delova Teknija, koja je svojevremeno u Kragujevcu kupila firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor IRVA, i koja godinama unazad radi u pogonima nekadašnje Zastavine fabrike "21.oktobar".

Direktor fabrike Teknija u Kragujevcu Slobodan Radović za Danas je rekao da će novi pogon, površine oko 5.500 m2, biti završen do proleća 2020, te da će u njemu će biti angožavano ukupno nešto više od 100 radnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.