NavMenu

Održana konferencija "Ravnopravno u lancu vrednosti" - Ko su rodno najsenzitivnije kompanije u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.07.2019. 15:27
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Završna konferencija projekta "Ravnopravno u lancu vrednosti", koji je realizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz institucionalnu podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a podršku u implementaciji projekta pružila je ambasada Kraljevine Holandije, održana je danas je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Partneri na projektu su bili Savet stranih investitora (FIC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Na završnoj konferenciji su predstavljeni rezultati projekta "Ravnopravno u lancu vrednosti", čija je realizacija započeta tokom prošle godine sa ciljem promocije uključivanja malih i mikro kompanija u lanac vrednosti velikih korporacija, kako bi se njihovo samozapošljavanje učinilo održivim i time ojačali ekonomski kapaciteti žena u Srbiji, u skladu sa 5. Principom Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, navodi se u saopštenju UPŽ.

Prezentovanje rezultata potkrepljeno je prikazivanjem kratkog filma u kojem su obuhvaćene sve aktivnosti realizovane tokom projekta, od inicijalne konferencije, izložbi i B2B susreta, do radionica organizovanih u Beogradu, Zrenjaninu i Valjevu. U okviru konferencije, održana je i izložba proizvoda i usluga članica UPŽ Srbije, tokom koje je organizovano umrežavanje firmi članica Udruženja, kao potencijalnih dobavljača, sa velikim kompanijama - potencijalnim kupcima. U okviru projekta, Udruženje je pripremilo katalog proizvoda i usluga svojih članica koji je ovom prilikom distribuiran predstavnicima kompanija u cilju da im se na najbolji način predstave potencijali saradnje.

U okviru projekta ustanovljeno je i prvi put dodeljeno specijalno priznanje pod nazivom "Rodno najsenzitivnija kompanija". Priznanje se dodeljuje kompanijama koje pružaju najbolje primere za uključivanje u lance vrednosti, a prvi dobitnici su Delta Holding, Ikea Srbija, Avon Srbija, Vip mobile i UniCredit banka.

- UPŽ Srbije se bavi temom uključivanja žena u lanac dobavljača kao delom društveno odgovornog ponašanja velikih kupaca, od 2016. Tek sa ovim projektom, započetim 2018. napravili smo značajnije pomake pre svega u promociji samog koncepta u široj javnosti i u poslovnom sektoru posebno. Uradili smo mnogo na prezentaciji potencijala ženskih preduzeća kroz fantastičan katalog proizvoda i usluga naših članica koji je dostupan i online.

O tome smo informisali sve potencijalne korisnike preko njihovih poslovnih udruženja kao što su AmCham, Savet stranih investitora ali smo dodatno uključili i Forum za odgovorno poslavanje i Srpsko –francusku komoru, Nemačko-srpsku prvirednu komoru i udruženje italijanskih privrednika Cofindustrija, koji su izuzetno pozitivno reagovali na ovu inicijativu - rekla je obraćajući se skupu u ime organizatora, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Olivera Popović.

Ona je dodala da sve to ohrabruje, ali i ukazuje da je put do pune realizacije cilja dug, kao i da su problem dosta birokratizovane strukture u korporativnom sektoru i nemogućnost da se brzo utvrdi odgovarajući nivo odlučivanja za ova pitanja unutar korporacije.

- Ipak, nešto se promenilo, velike kompanije postepeno postaju svesne da rodna ravnopravnost nije samo postavljanje žena na pozicije odlučivanja unutar kompanija već da se ostvaruje i kroz brigu o lokalnoj zajednici zato što to omogućava održiv i inkluzivan razvoj, o kojem sve veći broj korporacija vodi računa. Tako se stvara jedinstven eko sistem na dobrobit svih i naš zadatak na promociji win-win koncepta uključivanjem žena u lanac dobavljača se nastavlja jer to donosi novi kvalitet kako za korporacije, tako i za tzv. malu privredu i lokalnu zajednicu – rekla Popović.

Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost istakla je da je današnja konferencija značajna jer želimo da ukažemo na važnost povezivanja velikih kompanija sa malim preduzećima u vlasništvu žena.

- To je značajno jer je to interes i privrede i društva, pošto bez pružanja jednakih šansi svima nema daljeg razvoja ni prosperiteta. Želimo da motivišemo velike kompanije da uključuju preduzetnice i ženske firme u lanac vrednosti, ne zato što je to "društveno poželjno", već zato što u tom eko sistemu svi uključeni akteri ostvaruju konkretne benefite dajući direktan doprinos održivoj ekonomiji - izjavila Lončar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.