NavMenu

Počinje potpuna rekonstrukcija Opšte bolnice u Leskovcu - Vrednost investicije 21 mil EUR

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 01.07.2019. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Ilustracija
Rekonstrukcijom fasade i krova i zamenom stolarije glavne zgrade Opšte bolnice u Leskovcu započet je trogodišnji investicioni ciklus ulaganja u ovu ustanovu, koja će biti potpuno obnovljena od suterena do poslednjeg sprata. Bolnicu očekuje adaptacija enterijera i kompletne infrastrukture, od vodovoda i kanalizacije do novog sistema grejanja, liftova, elektroinstalacija i uvođenja LED rasvete. Ukupna vrednost investicije je 21 mil EUR, od čega će između 5 i 6 mil EUR biti uloženo u novu medicinsku opremu.

- Kada sve bude gotovo, naša bolnica će moći da stane rame uz rame kliničkim centrima u Srbiji. Imaćemo najsavremenije uslove za dijagnostiku i lečenje, a ovoliki novac u našu bolnicu decenijama nije uložen. Spoljni radovi trebalo bi da budu okončani do kraja novembra, dok će se u drugoj fazi sukcesivno obnavljati i enterijer cele glavne bolničke zgrade. Pripremamo planove za rad u takvim uslovima, jer moramo biti spremni za sve hitne i neodložne intervencije. Svakako da će redovni operativni program, dok radimo sale, biti redukovan, ali tu računamo na pomoć kolega iz okolnih gradova - kaže dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Ova zdravstvena ustanova dobiće magnetnu rezonancu koja je namenjena pacijentima celog juga Srbije, još po jedan skener i digitalni rendgen, savremeniji od postojećih, nove operacione sale i mnogo bolje opremljene ergo, kardiološke i gastroenterološke kabinete. Svuda gde za tim postoji potreba stići će novi ultrazvučni aparati, a renovirani prostor dobiće i centralna sterilizacija sa dva nova aparata.

- U prostoru stare dijalize formiraćemo i savremenu centralnu intenzivnu negu po najvišim evropskim standardima, gde će svi vitalni parametri pacijenata biti praćeni neprekidno, dok će dosadašnje prerasti u poluintenzivne nege, koje će takođe dobiti novu, najsavremeniju opremu. Imaćemo i novu organizaciju Urgentnog centra. Ona će omogućiti brži ulaz sanitetskih vozila i lakšu trijažu pacijenata - kaže dr Dimitrijević, i naglašava da se mnogo toga mora uraditi i na odnosu osoblja prema pacijentima.

Novi uslovi i organizacija bolnice dobri su i za zaposlene, ali je najvažnije da će pacijentima olakšati boravak u njoj. Projekat rekonstrukcije finansira se sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a ova ustanova u svemu ima i veliku podršku lokalne samouprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.