Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.07.2019.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovako će izgledati pešački most preko kanala DTD u Novom Sadu - Pogledajte i ostala nagrađena rešenja (FOTO)

Pobedničko rešenje
Gradska uprava Novog Sada odabrala je pobednička rešenja na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav.

Cilj konkursa bila je detaljnija urbanističko-arhitektonska razrada svih elemenata u obuhvatu konkursa: mosta, pristupnih saobraćajnica, biciklističkog i pešačkog povezivanja sa okruženjem, način i vrstu uređenja zelenih i drugih slobodnih površina u okviru konkursne lokacije, kao i da se za objekat određenog arhitektonskog programa (prema uslovima iz plana), izabere najkvalitetnije rešenje u skladu sa postojećim i perspektivnim kvalitetom ove atraktivne lokacije.

Na konkurs je pristiglo 10 radova, svi iz Srbije, a kao pobednički izabran je rad biroa ARCVS.

U obrazloženju žirija se navodi da rad predstavlja pozitivan i hrabar pristup u rešavanju zadate teme, sa jasno izraženom konceptualnom namerom koja je dosledno i uspešno sprovedena.

- Objedinjavanjem funkcije mosta i predviđenog objekta u jednu celinu, most postaje ne samo infrastrukturni objekat već mesto aktivnog korišćenja. Most nije samo veza dve obale, već postaje mesto dešavanja, nije samo mesto "prelaska", nego postaje mesto susreta, pa i sama tačka odredišta za građane Novog Sada, kao i za sve posetioce Grada, slučajne i "namerene" prolaznike. Iako ovaj način rešavanja u vidu privatno-javnog partnerstva predstavlja novinu u našoj sredini, faznost realizacije nije isključena, već naprotiv moguća sprovođenjem etapnog opremanja objekta (prvo konstrukcija, a zatim ostalo opremanje). Funkcionalnim povezivanjem objekta i mosta u jednu celinu, pružena je i mogućnost za razmatranje dodatnog objekta na lokaciji visoke spratnosti kao izrazitog vertikalnog repera, koji bi predmetnu lokaciju sa mostom–objektom učinio dodatno ekonomski i prostorno atraktivnim - navodi se u obrazloženju.
Pobedničko rešenje
Žiri takođe navodi da je program konkursa pretočen u jednu posebnu megastrukturu koja zrači hrabrošću, atraktivnošću, pa i estetikom primerenom ovim ravničarskim prostorima... Koncept prevazilazi uslove konkursa, dajući novu, hrabru, inventivnu, atraktivnu ideju. Ovakvo rešenje bi svakako zahtevalo preispitivanje važeće planske dokumentacije i ozbiljno promišljanje vezano za samu mogućnost realizacije. Ali, obzirom na odličnu ideju, to svakako i zaslužuje. Postojanje "mosta - objekta" nije novina u arhitekturi u svetu, ali je svakako novina u Novom Sadu.

- Ovakvo rešenje pleni svojom potencijalnom atraktivnošću, a ono što ostaje kao pitanje i kao zadatak, jeste da se pronađe adekvatna zakonska, kao i planska osnova za njegovu realizaciju i implementaciju - zaključuje žiri.

Drugu nagradu poneo je Spring studio, arhitekte Maja Dragišić, Milan Božić, Milica Milosavljević, Jelena Kesić, Konstrukcija: građevinski inženjeri Rada Mladenović i Predrag Radojević.

Druga nagrada
U obrazloženju žirija se navodi da kvalitet rešenja predstavlja jasno definisan saobraćajni tok sa naglašenom i razrađenom vezom sa biciklističkim tokovima na keju i, s druge strane, sa biciklističkom rutom prema Kovilju. Istovremeno, ovakvo rešenje je "nosilac" estetike mosta, sa svedenom i elegantnom linijom.

- Sam objekat hotela je u jednom nivou povezan sa mostom i svojim monolitnim volumenom postiže efekat vizuelnog repera u vizuri sa vode kao i sa keja. Nedostatak rešenja je odsustvo bilo kakvih dodatnih sadržaja na mostu, koji je ostavljen samo u funkciji saobraćaja - navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri navodi da ono što posebno odlikuje ovo rešenje jeste njegova dvojnost u sopstvenom izrazu. Dnevni izgled cele kompozicije, noću postaje nešto sasvim "drugo". Bela, čista, linearna konstrukcija mosta, sa vizuelno materijalno i funcionalno razdvojenim pravcima kretanja (drvenom ugodnom oblogom za pešake, te crveno obojenom betonskom oblogom za bicikliste), noću postaje elegantna silueta, zahvaljujući diskretnom, ali dovoljno akcentovanom dekorativnom osvetljenju.
Druga nagrada
- Poslovno ugostiteljski objekat se na logičan način integriše sa okruženjem i funkcionalnošću samog mosta. Oblikovno ne deluje pretenciozno, već pokušava da ostvari reminiscenciju i vezu sa siluetama silosa koje su u ovom okruženju decenijski prisutne. Ali, unoseći duh modernog i jasnog jezika arhitektonskog oblikovanja, primerenog funkciji kojoj je namenjen, a posebno mestu na kojem je planiran. Veoma jasan, u svojoj naizgled jednostavnosti vrlo elegantan odgovor na zadatu temu - navodi se u obrazloženju.

Treću nagradu ponele su arhitekte Marija Krsmanović Stringheta, Bruno Oliveira Stringheta, Mina Kordić, Milena Kordić; Autori konstrukcije: Milan Spremić, Jelena Dobrić, Saradnik projektant: Julija Džogaz, 3D vizualizacija: Dimitrije Puzović.
Treća nagrada
- Osnovna ideja projekta je da se most, objekat i okruženje koncipiraju kao jedinstvena celina, unutar koje su svi elementi prepleteni, uvezani novim vezama i odnosima aktivnosti. Prožimanje je projetovano na svim planovima od kretanja i programa preko oblikovanja do ambijenata i potencijala za dalje povezivanje van zadate lokacije - kažu iz ovog tima za eKapiju.

Odnos ka okruženju jedno je od najvažnijih pitanja danas, koje opredeljuje naš svakodnevni život u gradovima, stoga autori predloženim projektom žele da ukažu na priliku da se izgrade nove veze arhitekture i prirode, da se prevežu na svim planovima, pa je osnovna namera predloženog rešenja da ljude dovede na zadatu lokaciju sa ciljem da ostvare veze sa prirodom i uživaju u okruženju.

- Zato je zeleni fond jednako važan element arhitektonskog rešenja koliko i građena struktura. Potez mosta se preliva sistemom platformi u objekat koji se dalje razvojem platoa na terenu preliva u elemente pejzaža i parternog uređenja. Biciklisti i pešaci i njihovo neometano kretanje i boravak u otvorenom javnom prostoru uronjenom u prirodu su primarni interes ovog projekta - navode za naš portal.
Treća nagrada
Pravac mosta odredio je volumetriju objekta tako da se pre svega ne ugroze vizure kretanja ka mostu i sa mosta. Autori ovo smatraju važnim opredeljenjem urbanističke kompozicije, jer ono ostvaruje značajan uticaj na širi plan artikulisanja prostora i vizura u gradu.

Nagrađeno je i rešenje koje su izradile arhitekte: Igor Čubra, Jelena Čubra, Jelena Škerović, građevinski inženjer Nenad Srebro; Saradnik: arhitekta Jovana Filić.
Nagrađeno rešenje
- Imajući u vidu značaj lokacije kao i njenu sagledivost sa reke, primarni cilj u projektovanju je bio da se postigne povezivanje raznorodnih funkcija i formi u jednu prepoznatljivu i originalnu celinu korišćenjem savremenog oblikovnog jezika. Projektom se postiglo celovito rešenje pešačkog mosta i objekta koje je funkcionalno, racionalno i estetski primereno ovoj lokaciji. Inspiracija za ovaj projekat se tražila u reci i njenom karakteru, oblicima čamaca, u eleganciji organskih formi ribljeg sveta i geometriji riblje kosti i svim onim malim stvarima koji ovo mesto čine posebnim - navode autori.

Autori dodaju da su ovim rešenjem objekat i pešački most vizuelno povezani u jednu upečatljivu i prepoznatljivu celinu koja treba da svojim izgledom pleni, privlači pažnju i posetioce i može da predstavlja novi simbol grada.

U obrazloženju žirija se navodi da ovaj rad odiše izuzetnom studioznošću, te maksimalnom energijom da se zadovolje svi traženi uslovi konkursa. Rad u potpunosti razrađuje detalje i sadrži veliki broj kvalitetnih prikaza.

Objekat mosta i poslovno-ugostiteljskog objekta na prvi pogled deluju veoma kompaktno, kao da su deo jedne nedeljive celine… Planirana je krovna ravan koja obuhvata objekat hotela, ali se dalje nastavlja kao nadstrešnica planiranog mosta, dajući mu svojim postojanjem, dodatni komfor, zaštitu od atmosferskih uticaja, prvenstveno kiše.

I. Milovanović
Fotogalerija
Pešački most preko kanala DTD u Novom Sadu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.