Izvor: Radio Jadran | Ponedeljak, 01.07.2019.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro tender za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja - Investicija vredna 45 mil EUR

Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, tokom sastanka kojim je predsedavao Đoko Krivokapić, odobrio je Odluku o investiciji za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja Blok I. Procenjena vrednost investicije je 45 mil EUR.

- Nakon raspisivanja postupka javne nabavke, tokom jula, očekujemo interesovanje velikog broja renomiranih svetskih kompanija - saopšteno je iz EPCG.

Odbor očekuje, ukoliko proces tenderskog postupka bude išao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora do kraja tekuće godine.

Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja, trebalo bi da bude u periodu 2019-2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) narednih 20 do 30 godina.

- Rekonstukcijom će se obezbediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017. godine. Projekat obuhvata, uz revitalizaciju deponije Maljevac od 20 mil EUR, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda - ističu u EPCG.

Naglašavaju da će uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora, obezbediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Steag Energy Services GmbH iz Nemačke uradio je Idejni projekat, a nakon zaključivanja Ugovora sa Institutom za građevinarstvo doo Podgorica, urađena je i revizija Tehničke dokumentacije Idejnog projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.