Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 01.07.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dijaspora unela milijardu evra u Srbiju za prva 4 meseca

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Za četiri meseca ove godine dijaspora je u Srbiju unela više od milijarde evra, što je za 2% više u odnosu na isti period 2018. godine.

Ako se uzme u obzir da tek predstoje godišnji odmori i da će veliki broj građana Srbije koji rade u inostranstvo doći u domovinu, to bi moglo da znači, piše današnji Kurir, da bi ove godine devizne doznake iz inostranstva mogle dobro da premaše iznos od 3,4 mlrd EUR, koliko su iznosile 2018.

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, najveći procenat doznaka, oko 80% u evrima je i dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

U NBS kažu da se prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja - preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake u 2018. kretao se oko 260 EUR, dok je preko računa banaka veći i kretao se oko 2.000 EUR.

Doznake tradicionalno predstavljaju relativno stabilan priliv iz inostranstva od oko 8% BDP na godišnjem nivou, dodaju u NBS.

I u Privrednoj komori Srbije ističu da je priliv doznaka iz inostranstva važan za građane, jer predstavlja dopunu njihovih primanja, a posredno, preko povećane potrošnje, odražava se i na privredu Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.