NavMenu

Zašto akva park u Bloku 44 do sada nije izgrađen?

Izvor: Gradnja.rs Nedelja, 30.06.2019. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucy Liu/shutterstock.com)Ilustracija
Proteklog vikenda zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić najavio je konačni nastavak izgradnje akva parka u Bloku 44, što će se u dobroj meri poklopiti sa rekonstrukcijom savskog keja i šetališta "Lazaro Kardenasa", koju je najavio gradski urbanista Marko Stojčić.

Prostor između Gandijeve i Nehruove ulice ostavljen je upražnjen posle izgradnje okolnih Blokova 70, 44 i 45. Arhitekte i urbanisti su planirali da se ta lokacija u nekom trenutku aktivira sa nekim društvenim sadržajem, ali do početka dvehiljaditih nikakav projekat tu nije pokretan.

Prostor na obali Save zaista je pogodan za izgradnju nekog sportsko-rekreativnog centra, što su shvatili i prvi investitori, Vladimir Janković i košarkaš Žarko Paspalj, koji su 2005. godine započeli sa investiranjem i gradnjom prvobitnog akva parka na površini od oko sedam hektara. Međutim, Paspalj se ubrzo povukao iz tog projekta, a radovi su prekinuti već 2006. godine.

Nakon toga, do 2007. godine, na istom projektu se smenjuje desetak različitih investitora, zaključno sa novosadskom kompanijom Genel, koja je nakon preuzimanja projekta takođe ubrzo napustila posao.

Grad Beograd je 2010. godine pokušao da povrati ovo zemljište ponovo pod svoje vlasništvo, ali se zbog komplikovane procedure to do sada nije dogodilo. Po tom projektu bilo je planirano da se izgradi 11 bazena, 21 tobogan različitih veličina, 6.500 kvadrata vodenih površina, najveći zatvoreni bazen u Evropi od 1.600 kvadrata i najvišai "kamikaza" tobogan u Evropi sa visinom od 20 metara.

Koji je to problem zbog kojeg svaki investitor odustaje od gradnje? Može biti da je u pitanju neki tehnički problem, koji je u početku bio nepoznat, ali kada je otkriven od strane prvih investitora, jednostavno je prećutkivan prilikom prodaje posla narednim investitorima. Međutim, pre će biti da je u pitanju isplativost celokupnog projekta, zbog nemogućnosti maksimalne godišnje iskorišćenosti resursa usled loših klimatskih uslova.

Da bi jedan veći vodeni park funkcionisao, njegova godišnja sezona mora trajati minimum pet meseci. U Beogradu, uzevši u obzir idealne vremenske uslove, sezona može trajati jedva četiri meseca, a ako se uzmu u obzir vremenske nepogode i kišni dani, koji su samo prošle godine uništili letnju sezonu na Adi Ciganliji, period sa kontinualno sunčanim i toplim vremenom može trajati jedva 45 dana.

U tom slučaju, nije problem u novcu za investiranje, već vremenskom intervalu za koji one mogu da se povrate, a projekat da nastavi da radi i prihoduje. Po ovoj računici, to ne bi bilo ispod osam do 10 godina, što se ni jednom investitoru ne isplati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.