NavMenu

Uskoro obnova kuće u rodnom mestu patrijarha Pavla u Slavoniji - U planu muzej i zadužbina

Izvor: Novosti Nedelja, 30.06.2019. 11:47
Komentari
Podeli
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla (Foto: Wikipedia / Flammard)Crkva Svetih apostola Petra i Pavla
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u slavonskom selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u Hrvatskoj, rodnom mestu patrijarha Pavla, podignuta je iz temelja, a biće osvećena 16. novembra, na Đurđic.

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928. godine, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, minirana i dignuta u vazduh. Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. Tokom leta trebalo bi da budu završeni episkopski tron od kamena, gornje mesto, polijelej (glavni luster u crkvi) i još dva lustera - rekao je paroh kućanački, protojerej Dragan Gaćeša.

Radovi su delo beogradskog akademskog vajar Mitra Petkovića, koji je poznat kao idejni tvorac rešenja čuvenog Ordena srpske zastave.

Osim Crkve, obnavlja se i parohijski dom preko puta. Na rodnom imanju nekadašnjeg srpskog patrijarha biće obnovljena kuća i izgrađena zadužbina.

- Uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana, na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovićemo postojeću kuću. To nije njegova rodna kuća. Ona je srušena i umesto nje je podignuta ova, 1968. godine. Kuća će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu Pavlu, a pored će biti kućica za dočekivanje gostiju. U dubini imanja, u parku, s vremenom će biti podignuta patrijarhova zadužbina, crkvica sa konakom za prijem dece iz celog sveta - kaže sveštenik.

Celo zdanje ličiće na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine, kada je postao 44. srpski patrijarh.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.