NavMenu

Gde će biti utrošeno 179,1 mil EUR iz fonda IPA 2018. koji je Srbija potpisala sa EU?

Izvor: Novosti Nedelja, 30.06.2019. 16:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Novac iz predpristupne pomoći IPA 2018. u vrednosti od 179,1 mil EUR je konkretan novac, koji ide na konkretne projekte, rekla je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović za RTS.

Dodala je da je u Srbiju u poslednjih 15 godina ušlo 3 mlrd EUR iz različitih izvora, a da je od 2014. godine, od kada je na funkciji nacionalnog IPA koodinatora zaduženog za programiranje sredstava za Srbiju, za period od 2014. do 2020. obezbeđeno 1,5 mlrd EUR.

- Brojne infrastrukturne projekte od tog novca smo obezbedili, ali i reformske procese u državni, a od 2014. godine dobili smo akreditaciju da ugovaramo kao Republika Sbija sve projekte, dok je do tada EU bila zadužena za ugovaranje - rekla je Joksimovićeva.

Objasnila je da sam postupak realizacije projekta traje šest godina:

- Proces programiranja teče tako što Evropska komisija kaže našem Ministrastvu koje su oblasti koje ona želi da podrži. Nakon toga obavestimo sva druga ministarstva. Ona dostave najbolje projekte, koji su u najboljoj fazi da bi mogli da budu uključeni u paket podrške EU.

Od 179,1 mil EUR iz IPA 2018. 62 mil EUR opredeljeno je za zaštitu životne sredine, od toga 51 za postrojenje za pročišćenje otpadnih voda u Nišu, dok je 40 mil EUR opredeljeno za pomoć preduzetništvu u inovacijama, a od toga 15 mil EUR je namenjeno za održivu turističku infrastrukturu.

- Jedan deo sredstava biće namenjen za neke lokacije koje su pod zaštitom Uneska, 11 mil EUR za energetsku efikasnost, deo za značajne instituije u Beogaradu, dok će 20 mil EUR biti namenjeno za stambeno ugrožene grupe - dodala je ministarka.

Ona objašnjava da će resorno ministarstvo odlučivati o tome ko su najugoroženiji i da je vrlo važno da se istakne da sva sredstava uvek prolaze višestruku kontrolu:

- Jedan deo novca ide u saradnji sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama za ugrožene grupe, ranjive kategorije društva, deo će biti namenjen za žensko preduzetništvo, za mlade, biće program prekvalifikacija za one koji nisu našli radno mesto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Vesti

Potpisan Sporazum između EU i Srbije o učešću naše zemlje u Programu jedinstvenog tržišta EU

Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu jedinstvenog tržišta Evropske unije, potpisan je danas u Ministarstvu finansija. Ovaj dokument potpisali su potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i generalna direktorka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Evropske komisije Kerstin Jorna. Ceremonija potpisivanja održana je preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.