Izvor: Tanjug | Nedelja, 30.06.2019.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

ALTIPARMAKOV: Penzije će biti veće za 6%, izvesno povećanje i plata

(Foto: Youtube printscreen)
Penzije će biti povećane, dok je izvesno i povećanje plate, koje će, međutim, biti bazirano na diskrecionim odlukama Vlade, što nije dobro, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov za današnji Blic.

On kaže da će planirano ponovno uvođenje švajcarske formule za usklađivanje penzija omogućiti da se vrati uređeno stanje penzijskog sistema, gde će penzioneri i radnici moći da računaju na redovna i predvidiva povećanja penzija svake godine.

- Konkretno, primena švajcarske formule do kraja godine značiće povećanje penzija za oko 6% - precizirao je Altiparmarkov.

Kako je naveo, izvesno je i povećanje plata, ali zbog neuspeha u sprovođenju reformi platnih razreda, povećanje zarada će se i dalje bazirati na diskrecionim odlukama Vlade.

- To nije dobro i to nam je podsetnik da nisu baš svi elementi fiskalne konsolidacije uspešno sprovedeni - kaže Altiparmakov.

Izrazio je zabrinutost i zbog toga što su za ovu godinu predviđena brojna zaduživanja, koja nisu investicione prirode:

- Tako je planirano da od Svetske banke uzmemo čak sedam kredita od ukupno pola milijarde dolara i nijedan od njih nije za investicije u infrastrukturu.

Prema njegovime rečima, Srbija se po uslovima zaduživanja trenutno nalazi na nivou zemalja regiona koje su već ušle u EU. Međutim, kako dodaje, i nakon završetka fiskalne konsolidacije, Srbija raste vidno sporije od regiona:

- Tako je naš privredni rast u prvom kvartalu 2019. bio 2,5% naspram 4,3% rasta drugih zemalja istočne Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.