NavMenu

EU posle 20 godina postigla sporazum sa zemljama Merkosura - Poljoprivrednici u strahu od nepravedne konkurencije

Izvor: Beta Subota, 29.06.2019. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija (EU) ocenila je da je novi trgovinski sporazum sa zemljama Merkosura (Mercosur - Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ambiciozan, uravnotežen i sveobuhvatan. Dodaje se da šalje snažan signal usred globalnih trgovinskih tenzija, javila je agencija AP.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) opisao je postizanje sporazuma sa Merkosurom, o kojem se pregovaralo 20 godina, kao istorijski trenutak:

- Usred međunarodnih trgovinskih tenzija, danas šaljemo snažan signal našim partnerima Merkosura da se zalažemo za trgovinu zasnovanu na pravilima.

Brazil je reagovao ocenjujući da je sporazum istorijski, dok je Argentina saopštila je u pitanju sporazum bez presedana.

Sporazum je jedan od najvećih koje je EU ikada postigla i odnosi se na 770 miliona potrošača i 18.000 mlrd EUR bruto društvenog proizvoda (BDP). Ipa, izaziva zabrinutost evropskih poljoprivrednika, koji strahuju od nepravedne konkurencije, prenela je agencija Frans pres.

Dogovor još treba da potvrde zemlje članice EU.

EU i Merkosur su 2018. godine imale trgovinsku razmenu od skoro 88 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.