NavMenu

(Pristop) Srbija, Izmenjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, šta će reći MMF ?

Izvor: Pristop Utorak, 04.10.2005. 12:27
Komentari
Podeli

Skupština Srbije prošle nedelje je tesnom većinom poslanika usvojila izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje stupaju na snagu 1. januara iduće godine. Penzije će se u naredne tri godine usklađivati dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra, i to prema rastu plata i troškovima života. Posle tog vremena, penzije bi se usklađivale samo prema troškovima života.

Usvojen je i zahtev da prosečne penzije u prelaznom periodu od tri godine ne smeju padati ispod 60 odsto prosečnih plata. Novina je i da se najavljeno pomeranje starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i 60 za žene odlaže do 2008, od kada će se ta granica pomerati jednom godišnje za po šest meseci, zaključno sa 2012. godinom. Ostaje isti drugi uslov, godine staža, tako da će u penziju muškarci ići posle 40 godina rada, a žene sa 35, ali sa najmanje 53 godine života.

Skupština je, pored ostalih novina u usvojenom setu zakona o penzijama, usvojila i predlog o tzv. povezivanju staža. Prema tom rešenju, pravo na povezivanje staža imaće svi radnici, bez obzira na to u kojim su preduzećima ili ustanovama radili, a vezivanje staža odnosi se na "rupe" nastale u periodu od 1991. do kraja 2003. godine. Koeficijent po kom će se obračunavati ovaj staž će, međutim, biti obračunat prema najnižoj osnovici, kao za nekvalifikovane radnike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.