NavMenu

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru počinje probni rad na jesen - U planu i projekti za Sirogojno i Mačkat

Izvor: Glas zapadne Srbije Petak, 28.06.2019. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: gameanna/shutterstock.com)
Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila 3 mil EUR, a 1,5 mil je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, rekao je za agenciju RINA direktor JKP za vodovod Zlatibor Rade Jovanović.

- Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000, gradnja je u toku a i završetak objekata na lokaciji. Kompletna oprema je stigla i nalazi se u magacinu firme Jedinstvo iz Užica i biće montirana u septembru, kada počinje probni rad. U toku probnog rada pored radnika izvođača radova biće prisutni i radnici JKP vodovod Zlatibor, gde će se praktično obučavati za dalji rad, kako bi preuzeli upravljanje i održavanje samog postrojenja. Planirano je da se krene i sa uređenjem oko postrojenja - rekao je Jovanović.

On je dodao su komunalne otpadne vode iz domaćinstava i hotela, jer industrije na zlatiborskom platou i nema.

- Mlekara ima svoje postrojenje koje prečišćava do nivoa komunalnih otpadnih voda. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala - kazao je Jovanović dodajući da je planirano da se radi, pored samog postrojenja ka lokaciji Kobilja Glava i dalje ka Ribničkom jezeru, pešačko-biciklistička staza, kako bi se prolazilo novim delom Zlatibora.

Direktor JKP za vodovod Zlatibor rekao je da je u planu da se uradi i idejni projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Sirogojnu i u Mačkatu.

- Plan opštine je da, u saradnji sa slovenačkom vladom ali i sa Vladom Švedske, uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela. A planiramo da dovedemo vodu iz dva smera sa Ribničkog jezera, odakle danas koristimo vodu za piće ali i sa Sušičkih vrela, ako se desi neki problem sa jednog vodozahvata imamo drugi - rekao je Jovanović dodajući:

- Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Ono što nam nedostaje je broj zaposlenih, jer je uzeta činjenica koliko opština ima stanovnika a ne kolike su stvarne potrebe za zaposlenima jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi.

Trenutno na sistemu JKP vodovod "Zlatibor" ima 12.500 korisnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.