Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 28.06.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Siemens Gamesa pustila u rad prvi sistem za elektrotermalno skladištenje energije u svijetu

Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Kompanija Siemens Gamesa pustila je u rad prvi sistem za elektrotermalno skladištenje energije u svijetu. To omogućava skladištenje velikih količina energije uz niske troškove, kao i razdvajanje proizvodnje i korišćenja električne energije.

- Ova inovativna tehnologija skladištenja ključna je za sljedeći korak u energetskoj tranziciji - navodi se u saopštenju kompanije sa sjedištem u Španiji, koja proizvodi vjetroturbine i pruža usluge u oblasti energije vjetra.

Pilot postrojenje kompanije Siemens Gamesa, koje je svečano otvoreno 12. juna u njemačkom gradu Hamburgu, sadrži oko 1.000 tona vulkanskog kamenja, koje služi kao medijum za elektrotermalno skladištenje energije koja se povlači iz elektroenergetske mreže, na temperaturi od 750°C. Uz pomoć parne turbine, uskladištena toplotna energija se u vrijeme povećane tražnje ponovo pretvara u električnu energiju.

Pilot postrojenje može da skladišti do 130 MWh toplotne energije u toku jedne nedjelje, ali Siemens Gamesa planira da ovu tehnologiju koristi u komercijalnim projektima i poveća skladišni kapacitet i snagu.

Cilj je da se u bliskoj budućnosti dostigne kapacitet skladištenja od nekoliko gigavat časova (GWh), navodi se u saopštenju (jedan GWh je količina energije koja je jednaka dnevnoj potrošnji struje oko 50.000 domaćinstva).

- Ova tehnologija, koja višestruko smanjuje troškove skladištenja većih količina energije u odnosu na cijenu skladištenja u baterijama, predstavlja bitan element za dalje povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) i uspjeh energetske tranzicije - kaže Markus Tacke, izvršni direktor kompanije Siemens Gamesa, prenosi Balkan Green Energy News.

Ova inovativna tehnologija takođe omogućava da se konvencionalne elektrane koje su van pogona pretvore u zelena skladišta energije, navodi se na sajtu kompanije Siemens Gamesa.

Njemačka elektroenergetska kompanija Hamburg Energie jedan je od partnera na ovom projektu i odgovorna je za plasiranje uskladištene energije na tržište električne energije. Projekat finansira njemačko savezno ministarstvo za privredu i energetiku, navodi se u saopštenju.

Siemens Gamesa nastala je spajanjem njemačkog Siemens Wind Power i španske kompanije Gamesa 2017. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.