NavMenu

Pad industrijske proizvodnje uslovljava blagi pad ekonomija evrozone

Izvor: Tanjug Sreda, 26.06.2019. 13:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomija evrozone će u drugom kvartalu ove godine iskusiti blagi pad, a privredni rast će, kako se očekuje, usporiti na 0,3% sa 0,4% u prvom kvartalu, prema proceni tri istraživačka instituta.

U trećem i četvrtom kvartalu, privredni rast evrozone će se vratiti na stopu od 0,4%, poručuju iz minhenskog instituta Ifo, ciriškog KOF-a i rimskog Istata u saopštenju koje je Ifo dostavio Tanjugu.

Razlog privremene slabosti u drugom kvartalu je industrijska proizvodnja, koja će, prema procenama instituta, pasti za 0,3% nakon iznenađujuće snažnog rasta od 0,9% u prvom kvartalu.

U trećem i četvrtom kvartalu, instituti očekuju rast industrijske proizvodnje od 0,3%.

Investicije će se u drugom kvartalu povećati za 0,3%, i za po 0,5% u trećem i četvrtom tromesečju. Privreda će takođe biti vođena privatnom potrošnjom, koja će u tri kvartala porasti za 0,3%, 0,4%, odnosno 0,4%.


Za čitavu 2019. godinu, to znači rast BDP-a evrozone od 1,3%, rast investicija od 3,5% i rast privatne potrošnje od 1,4%. Kvartalna inflacija će, kako procenjuju, verovatno biti 1,4%, 1,1% i 1,3%, a inflacija za celu godinu 1,3%, što je znatno ispod cilja Evropske centralne banke od 2,0%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.