Izvor: Beta | Sreda, 26.06.2019.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Protokol o saradnji Vlade i NBS na unapređenju digitalizacije u Srbiji za brže i kvalitetnije usluge u oblasti finansija

Ilustracija (Foto: Denys Prykhodov/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Ana Brnabić i guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpisale su danas protokol o saradnji na unapređenju digitalizacije u Srbiji. Istakle su da će to građanima omogućiti brže i kvalitetnije usluge u oblasti finansija.

- Ovim protokolom o saradnji na zajedničkom projektu E-Srbija, mi se još jednom posvećujemo tome da napravimo okruženje u kome ne pričamo više o javnoj upravi i administraciji, već o javnim uslugama - rekla je premijerka.

Podsetila je da je prioritet Vlade Srbije digitalizacija, a sa NBS uspešno rade već duže vreme na ovim projektima. Tako je u praksi zaživelo elektronsko plaćanje platnim karticama preko portala eUprave, uvođenje instant plaćanja, kao i uvođenje POS terminala na šaltere javne uprave od katastra do MUP-a. Dodala je da je uveden i regulatorni setboks za plaćanja, koji omogućava testiranje inovativnih načina plaćanja.

- U ovom trenutku, ako želite da testirate u Srbiji neki inovativni način plaćanja možete da se prijavite NBS, koja će vam dati odobrenje - rekla je ona i istakla da je to najveće ohrabrenje za domaće preduzetnike, inovatore, startap preduzeća i pokazuje koliko je zemlja otvorena za inovacije.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila je da je cilj protkola ozvaničenje dosadašnje saradnje, kao i želja da se pokaže da elektronski servisi nisu privliegija samo Vlade, već mora da bude pravo i mogućnost svih građana koji će ih koristiti.

- Elektronski servisi štede vreme i novac, omogućuju građanima da budu uključeni u savremeni svet. Nećemo ustuknuti u borbi protiv svih otpora novim servisima, koji se javljaju pri uvođenju svake novine. Vodili smo računa i o bezbednosti svakog servisa, kao i o zaštiti podataka - rekla je guvernerka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.