NavMenu

Veštačka inteligencija otkriva bolest srca pre prvih simptoma

Izvor: Večernje novosti Sreda, 26.06.2019. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Veštačka inteligencija i mašine koje otkivaju bolesti srca i pre nego što one nastanu, samo su neke od novina u kardiologiji koje su svetski stručaci, iz Japana, SAD, Rusije i još 37 zemalja nedavno predstavili u Beogradu, na međunarodnom kongresu.

Organizator kongresa, kardiolog profesor dr Branislav Milovanović, u intervjuu za Novosti kaže da je multidisciplinarni pristup, odnosno povezivanje kardiologije, neurologije, inženjeringa i mnogih drugih oblasti, često ključan u otkivanju bolesti.

- Pacijenti lutaju od lekara do lekara, jer ne mogu da utvrde uzrok tegoba. Zato su stručnjaci iz celog sveta saglasni da je najbolji način dijagnostike formiranje sinkopa centra, u kojem bi se, na jednom mestu, utvrđivalo da li je problem kardiološki, neurološki ili udruženi - kaže prof. dr Milovanović.

Svake godine se održava internacionalni kongres koji organizuju dva najpoznatija svetska udruženja iz oblasti neinvazivne kardiologije. Prvi je organizovan u Americi, drugi u Tokiju, dok je Srbija imala čast da bude domaćin trećeg kongresa, rekordnog po broju učesnika, sa 175 stranih predavača iz 40 zemalja. Najznačajniji ljudi iz sveta kardiologije pojavile su se u Beogradu.

Na održanom kongresu, ruski lekari su imali predavanja o iznenadnoj smrti kod sportista i mladih osoba, a Amerikanci su govorili o primeni veštačke inteligencije u ranom otkivanju bolesti.

- Profesor Makarov iz Rusije je predstavio rezultate testiranja u vezi s pojavom iznenadne srčane smrti kod sportista, mladih osoba i dece. On je pedijatar i vodi jedan veliki centar u Moskvi, gde se testiraju deca i sportisti i procenjuje rizik od srčanih problema za svakog ponaosob. To je važna tema koju treba pokrenuti, kako bi se srčane smrti kod mladih predupredile. Na kongresu je govorilo šest profesora sa klinike u Klivlendu koja se smatra najboljom kardiološkom ustanovom u svetu. Održali su predavanje o veštačkoj inteligenciji, odnosno mašinama uz pomoć kojih se, ubacivanjem i obradom dijagnostičkih podataka, otkriva koji pacijenti imaju povećan rizik od iznenadne srčane smrti. Ova grana medicine još je u začetku, ali je do sada pokazala odlične rezultete.

Kako primena takve mašine može da pomogne pacijentu?

- Na primer, može da se odredi da li pacijentu treba ugraditi automatski defibrilator, odnosno uređaj koji se automatski uključuje kada dođe do pojave aritmija.

Grupa lekara iz Brazila povezala je srčane probleme i dijabetes.

- Gostovalo je ukupno 12 lekara iz Brazila koji su postigli značajne rezultate u otkrivanju povezanosti srčanih bolesti i dijabetesa. Odredili su parametre koji mogu da pokažu koji pacijenti sa dijabetesom imaju povećan rizik od kardioloških bolesti i iznenadne srčane smrti.

Japan ima novitete u oblasti EKG dijagnostike.

- Japanci su otišli daleko u proceni kardiovaskularnih rizika uz pomoć korišćenja EKG signala. Razvijaju softvere kombinujući više metoda, što je dalo odlične rezultate.

Dokazana je povezanost između infekcija i kardioloških problema?

- Reumatolog iz Barselone je govorio o hroničnim infekcijama i kardiovaskularnim bolestima. Objasnio je kako hronična infekcija i inflamacija organizma može da bude uzrok raznih oboljenja, među kojima je i koronarna bolest.

Šta su lekari iz Srbije imali da predstave svetu?

- Pratimo trendove u svetu u vezi s dijagnostikom i neinvanzivnim pristupom lečenju, naročito u neurokardiologiji. Imamo dobre rezulate u vezi s procenom rizika od kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji su imali infarkt ili krize svesti. Dokazali smo povezanost između hroničnih infekcija, kao što su neurotropni virusi i kriza svesti.

Na koji način infekcija izaziva bolesti?

- Dokazali smo vezu između hronične infekcije, virusa i promena na srcu, kao što su aritmije. U pitanju su česte infekcije, kao što su citomegalo virusi, varičela, herpes, hlamidija pneumonije i borelija. Osim toga, hronična infekcija izaziva i autoimune bolesti, kao što su oboljenja štitaste žlezde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.