Izvor: Jutarnji list | Utorak, 25.06.2019.| 20:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslovno carstvo Schwarz grupe snažno se širi na Hrvatsku - Jednostavnost je osnovni princip i ključ uspeha Lidla

(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Dok Konzum pokušava da se konsoliduje, poslovno carstvo Schwarz grupe snažno se širi na Hrvatsku. Od tamnošnjih snaga, konkurencija su mu još samo Tommy i Plodine, prvi po profitu, a drugi po ostvarenom prometu.

Schwarz grupa je u Hrvatsku došla tiho, 2001. godine, preko Kauflanda. Godinu posle prvi zaposleni Lidla počeli su da pripremaju tržište i da kupuju zemljišta. Vrata prvih 13 trgovina kupcima su otvorena tek 2006. godine. Od tada Lidl kontinuirano sprovodi strategiju ulaganja u širenje svoje prodajne mreže i zapošljava 2.200 ljudi. U Puli je nedavno otvorio 97. prodavnicu.

Lidl je u prvoj godini poslovanja u Hrvatskoj ostvario oko 700 miliona kuna prometa (1 kuna je oko 16 dinara). Još godinu, dve nakon toga ozbiljno se nagađalo da će otići iz Hrvatske, jer tržište nije ispunilo njihova očekivanja. A onda im je krenulo. Promet im je do danas narastao sedam puta, a broj prodavnica dostići će najavljenih 120. Jedan od ključnih kriterijuma za Lidlove lokacije je da s užom okolinom do pet kilometara imaju 10.000 i više stanovnika.

Schwarz Gruppe, privatna porodična kompanija, trenutno je najveći diskonter i trgovac u Evropi, te treći najveći trgovac na malo u svetu po prihodima. Imaju najveći rast. U prošloj poslovnoj godini ulaganja su im dosegla 7 mlrd EUR, a ukupni prihodi prešli su 100 mlrd EUR. Zapošljavaju više od 350.000 ljudi i u ovoj godini nameravaju da otvore 350 novih trgovina u svetu.

Najopasniji, mitski konkurent sa kojim ratuju pola veka im je komšija, nemački Aldi, koji je zapravo najstariji diskonter.

Lidl je pobednički model supermarketa sa popustom, diskont rudnik jeftine robe sa niskim cenama, ograničenim asortimanom i ciljanom ponudom često sa sopstvenim markama proizvoda, jeftinijima od poznatih brendova. Konkurenciju je pomeo nakon izbijanja finansijske krize 2008. godine.

Svi koji su se našli u konkurenciji Lidlu shvatili su koliko je teško parirati onome ko je biznis postavio tako da bude jeftiniji od svih. I naučili lekciju – jednostavnost je osnovni princip i ključ Lidlovog uspeha.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.