NavMenu

Kakvu ponudu imaju privatne predškolske ustanove?

Izvor: eKapija Utorak, 25.06.2019. 12:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beloborod/shutterstock.com)Ilustracija
Izbor predškolske ustanove za dete jedan je od prvih važnih zadataka s kojima se roditelji susreću. Na odluku utiče više faktora. Prema dosadašnjim iskustvima to su najčešće blizina lokacije u odnosu na kuću ili posao, cena ili posebni programski sadržaji koje nude.

Međutim, veoma je važno znati šta je to što privatni vrtići nude, po čemu su slični jedni drugima, a šta je to što ih razlikuje i daje jedinstvenost. Sistemom subvencionisanog upisa rešen je problem nedostatka mesta u državnim vrtićima. Koliko je mesta manjkalo u prilog tome svedoči činjenica da je poslednjih godina otvoren veliki broj novih privatnih predškolskih ustanova. Šta sve spada u njihovu ponudu zahvaljujući kojoj teže da se nametnu u odnosu na jaku konkurenciju i koji su to prednosti koje ih izdvajaju u odnosu na većinu državnih ustanova?

Fleksibilno radno vreme je uvedeno kako bi se izašlo u susret roditeljima koji većinom imaju drugačije i duže radno vreme, pa stoga deca moraju da borave u dežurnim sobama državnih vrtića dok roditelji ne dođu po njih. Isto tako vreme dovođenja deteta nije toliko striktno, jer nekome u odnosu na obaveze može biti suviše rano. U privatnim vrtićima možete se dogovoriti da dovodite dete i malo kasnije, ukoliko se to bolje uklapa sa vašim ritmom dana.

Vannastavne aktivnosti u okviru vrtića su sjajna zamisao i veoma praktična stvar. Dete je u vreme dok boravi u predškolskoj ustanovi odmornije i ornije za rad i aktivnosti kao što su: učenje jezika, sport, umetnost… Koncepti se zasnivaju na tome da dete sve obaveze koje ima završi u sklopu vrtića i da posle bude slobodno kako bi se odmorilo i kako bi porodica u večernjim satima bila na okupu i imala svoje vreme. Ono što dobija u vrtiću kreirano je u skladu sa uzrasnom grupom i sasvim je dovoljno. Stručnjaci savetuju da decu ne bismo smeli previše da opterećujemo obavezama. Potreban im je odmor, slobodno vreme u kome će sami osmišljavati svoje igre i aktivnosti. Deca na taj način otkrivaju svoje afinitete i talente.

Postoje bilingvalni i internacionalni privatni vrtići koji nastavu sprovode ili kompletno na stranom jeziku ili kombinovano na srpskom i odabranom stranom jeziku. Najviše ovakvih vrtića se odlučilo za engleski jezik, kao dominantni u svetskoj komunikaciji. Učenje jezika od najranijeg detinjstva daje izuzetne rezultate, priprema dete ne samo za školu, već mu otvara mnoga vrata u budućnosti.

Zdrava ishrana veoma je važna za pravilan rast i razvoj deteta. Opšte je poznato da mnoga deca umnogome poboljšaju svoje nutritivne navike boraveći u kolektivu i ugledajući se na svoje vršnjake. Počinju da prihvataju voće, povrće i druge zdrave namirnice koje su do tad odbijali da probaju. Neke privatne predškolske ustanove odlučile su da sve imaju pod svojom kontrolom pa su se odlučile za sopstvenu kuhinju, dok druge spremanje i dostavu obroka poveravaju ketering restoranima. Postoje privatni vrtići koji su se opredelili za obroke spravljene isključivo od namirnica organskog porekla. Briga o zdravlju i higijeni je na prvom mestu i tu se ništa ne prepušta slučaju.


Kvalitetno i bezbedno opremljen prostor koji je u potpunosti prilagođen uzrastu ima većina privatnih predškolskih ustanova. One poseduju dovoljno igračaka i didaktičkih materijala koji se koriste u zabavnim i edukativnim aktivnostima. Zelene površine i boravak na vazduhu je nešto čemu se, takođe pridaje veliki značaj i praktikuje se svakodnevno.

Periodično se organizuju izleti, letovanja i zimovanja, tako da deca imaju priliku da se uz druženje sa vršnjacima osamostaljuju i stiču nova dragocena iskustva.

Privatnih vrtića u Beogradu i Srbiji ima puno. Najbrže ćete ih pronaći na sajtu Portal Srbija koji sadrži najažurnije spiskove privatnih predškolskih ustanova, zajedno sa prezentacijama vrtića, njihovim kontaktima, adresama kao i cenama dnevnog i poludnevnog boravka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.