Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2019.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Viminacijum avantura park nudi više od 30 aktivnosti - Ziplajnom iznad legionarskog logora (FOTO)

Iskopine u Viminacijumu
Nedaleko od Kostolca, na mestu nekadašnjeg rimskog grada Viminacijuma, nalazi se jedan od najzanimljivih arheoloških parkova u Srbiji. U okviru ovog arheološkog kompleksa nalazi se i kamp za letnje škole, amfiteatar, mauzolej, grobnice, terme i makete napravljene na osnovu ostataka grada Viminacijuma.

Ono što je manje poznato jeste da vam ovaj arheološki biser pruža i mogućnost da na dan-dva i živite legionarskim životom. Od arheologije do žongliranja, od streljaštva do grnčarije, više od 30 aktivnosti i radionica čeka savremene legionare.

Odmah uz rimske iskopine, a njih je nemoguće zaobići, jer, kako kažu arheolozi iz Viminacijuma, gde god zagrebete naiđete na neki predmet iz tog doba, prostire se legionarski i visinski poligon na nekoliko hektara. Oni su rađeni po uzoru na poligone iz rimskog doba, posebno na poligone kojima se testira svakodnevna fizička spremnost pripadnika legije.

Avantura park je visinski poligon na drvenim stubovima visine od 8 do 12 metara. U tri nivoa raspoređene su prepreke i izazovi koje je moguće savladati koristeći mrežu, konopce, merdevine ili veštačku stenu. Na kraju avanture čeka vas vožnja ziplajnom iznad legionarskog logora.

Specijalni poligon sa preprekama za obuku rimskih legionara je pravo mesto gde se testira izdržljivost i snalažljivost, ali i snaga timskog duha. Na ovom poligonu učesnici prepreke savladavaju preskakanjem, penjanjem, puzanjem, provlačenjemi to kroz blato, vodu, zemlju, slamu. U izgradnji poligona učestvovali su inženjeri, istoričari, sportski stručnjaci i vojni specijalci kako bi se što vernije dočarala svakodnevica rimskog vojnika.

Barake, u kojima su mladi legionari smešteni, replika su originalnih baraka vojnog logora iz vremena kada je Viminacijum bio dom VII Klaudijeve legije. I ovde može boraviti do 480 ljudi raspoređenih u šestokrevetne sobe, a obroci se serviraju u kantini po ugledu na rimsku.

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora koji treba da bude zabavan i edukativan, Viminacijum je pravo mesto za vas. Jer ne postoji slično mesto u Srbiji na kome možete da budete legionar, centurion, imperator, sportista, zanatlija i arheolog. I to sve u jednom danu.


Fotogalerija
Viminacium avantura park

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.