NavMenu

Preduzeće za "Južni tok" do 15. septembra

Izvor: Blic Utorak, 01.09.2009. 08:17
Komentari
Podeli

Zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i "Gazproma" za izgradnju gasovoda "Južni tok" biće registrovano do 15. septembra, dok će ugovor o modernizaciji skladišta u Banatskom Dvoru biti potpisan nakon 7. septembra. Status imovine koju "Srbijagas" unosi u zajedničku kompaniju za skladište gasa je prošao Vladu, a sada se samo čeka na pravne formalnosti s papirima, kaže za "Blic" direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Zajedničko preduzeće za izgradnju gasovoda trebalo bi da nakon osnivanja počne izradu studije izvodljivosti o isplativosti projekta. Za sada se zna da bi gasovod trebalo u našu zemlju da uđe kod Zaječara, a glavno čvorište biće kod Batajnice. Dužina gasovoda kroz našu zemlju, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude 450 kilometara.

Kada je reč o skladištu gasa u Banatskom Dvoru, trebalo je da "Srbijagas" i "Gazprom" već imaju potpisan ugovor, ali su se pojavile izvesne nejasnoće s imovinskim pravima u budućem zajedničkom preduzeću. O ovom pitanju je prethodnih dana, prema Bajatovićevim rečima, raspravljala i Vlada Srbije. Kako stvari stoje, sada su te nejasnoće otklonjene.

- Sve procedure koje je trebalo rešiti su prošle Vladu, sada ostaje samo da se dobiju potrebni papiri. Ne mogu tačno da kažem kada će biti registrovano preduzeće, ali posle 7. septembra počeće procedura - kaže Bajatović.

Prvi čovek "Srbijagasa" takođe je potvrdio da je protekle nedelje imao sastanke u vezi sa skladištenjem dodatnih 200 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj, a razgovori će se nastaviti i ovih dana.

- U četvrtak je sastanak u Budimpešti sa predstavnicima EON-a. Problemi transporta su rešeni, ali sa "Gazpromom" razmatramo više varijanti o skladištenju tog gasa. Jedna od varijanti je da se u Mađarskoj uskladišti ruski gas, druga je da se od "Gasproma" kupi plin po povoljnijoj ceni, a treća da se kupi od trećih ponuđača - objašnjava Bajatović.

Trenutno se gas u Srbiji malo koristi, ali bi niže cene mogle da stimulišu potrošnju.
Prema Bajatovićevim rečima, industrijski potrošači u Srbiji bi uskoro mogli da se nadaju nižim cenama plina.

- Mi smo već započeli aktivnosti da industrijski potrošači dobiju status kvalifikovanog kupca, što znači da bi dobili nižu cenu. Na taj način želimo da stimulišemo potrošnju gasa, jer je ona jako niska - ističe Bajatović.

Cena gasa za građane ostaje ista

Na pitanje da li bi građani mogli da se nadaju nižim cenama gasa ove zime, Bajatović kaže da zasad "Srbijagas" neće tražiti pojeftinjenje.

- Neki pokazatelji govore da će u četvrtom kvartalu doći do blagog rasta uvozne cene gasa, tako da će kod nas cena verovatno ostati na istom nivou. Ipak, učinićemo sve da cena za građane bude što povoljnija - objašnjava Bajatović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 1.09.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.