Izvor: Blic | Utorak, 25.06.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobija tri nova spomenika - Mići Orloviću obeležje ispred RTS

Ilustracija (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)
Na sednici Skupštine Grada biće usvojene odluke kojima će između ostalog, prestonica dobiti tri nova spomenika.

Nikolaj Krasnov, poznati ruski arhitekta i graditelj mnogih zgrada u prestonici, dobiće spomenik na Malom Tašmajdanu, na osnovu ranije inicijative Sekretarijata za kulturu i tadašnjeg sekretara Vladana Vukosavljevića. Krasnov je, kako piše u predlogu, svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda.

Lokacija za postavljanje spomenika nalaziće se neposredno naspram fasada i glavnog ulaza u objekat Arhiva Srbije, što je zgrada koju je i projektovao.

Čuveni jugoslovenski televizijski voditelj i novinar Miloje Mića Orlović dobiće spomenik ispred zgrade Radio Televizije Srbije u Takovskoj 10, na osnovu inicijative Radio Televizije Srbije, a donacijom jedne firme povodom 60 godina postojanja RTS. Spomenik je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa i izrađen je u mermeru.

Na inicijativu Gorana Vesića, Beograd će na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve dobiti spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, sredstvima Grada Beograda.

- Uzimajući u obzir činjenicu da dve ulice u Beogradu već nose njegovo ime, a zbog izuzetnog značaja u našoj istoriji, tj vođenju srpske despotovine u njenim najtežim trenucima i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje - stoji u predlogu odluke za sutrašnju Skupštinu Grada Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.