NavMenu

Elektroprivreda HZ HB raspisla poziv za izradu studije potencijala za vjetropark Poklečani - Koncesija dobijena 2014.

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 25.06.2019. 15:49
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani u opštini Posušje, navodi se u obavještenju na sajtu kompanije. Ukupna procjenjena vrijednost ugovora je 22.000 KM.

Rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vjetropark Poklečani je 10. jul 2019. godine, a ponude će biti otvorene istog dana, navodi se u obavještenju, prenosi Balkan Green Energy News.

Kriterijum za dodjelu ugovora će biti najniža cijena, a odabrani izvođač će imati rok od osam mjeseci da završi izradu studije.

Tehnički uslovi za učešće u tenderu su detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, dok ekonomski i finansijski uslovi ne postoje, stoji u obavještenju. Plaćanje se vrši u roku od 30 dana nakon završetka usluga u ugovorenom obimu.

Prema ranijim izvještajima, EPHZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korišćenje VE Poklečani prije pet godina. Ugovor o koncesiji potpisan je 7. juna 2014. godine.

Prema tom ugovoru, koncesionar treba da izgradi i koristi postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju, snage od 5 MW po lokaciji, na najviše 36 lokacija na lokalitetu Poklečani, navodi se u ranijim izveštajima.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u aprilu 2010.donijela odluku kojom se EPHZHB zadužuje da "nastavi i intenzivira aktivnosti" na pripremama za izgradnju vjetroparka Poklečani snage 72 MW. Prema toj odluci, okvirni rok za završetak izgradnje je bio kraj 2014.


Prema ranijim izvještajima, EPHZHB je u martu 2018. pustio u rad vjetropark Mesihovina, prvi u Bosni i Hercegovini, kapaciteta 50,6 MW. Izgradnju ovog vjetroparka pomogla je njemačka razvojna banka KfW zajmom od 71 mil EUR. Ukupna vrijednost projekta bila je oko 82 mil EUR.

U julu 2018. godine, EPHZHB je položio kamen temeljac za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (HE) Vrilo snage 66 MW na rijeci ponornici Šuici u opštini Tomislavgrad, čije se puštanje u rad očekuje 2023.

U novembru 2018. godine, Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB-a, je rekao je da će kompanija nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uključujući i VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.