Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 24.06.2019.| 18:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stručnjaci predlažu gde bi trebalo uložiti novac iz novog investicionog ciklusa

Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Ekonomisti su saglasni da će najavljeno pokretanje novog investicionog ciklusa u vrednosti do 10 mlrd EUR ubrzati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), podstaći dolazak još većeg broja stranih investitora i smanjiti nezaposlenost.

- Na svakih 500 mil EUR uloženih u infrastrukturu u Srbiji, BDP bi trebalo da poraste za 1% - kaže predstavnik Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović i dodaje da je važno da one budu jasno usmerene u nekoliko sektora, poput putne, železničke i lokalne infrastrukture.

Vladislav Lalić, potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC), smatra da će ovo uticati na priliv stranih investicija, na zapošljavnje radne snage i pad nezaposlenosti. Mišljenja je da sredstva treba usmeriti na projekte iz drumskog i železničkog saobraćaja, nekretnina, u beogradski metro.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan naglašava da su ulaganja u oblasti prerade otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada - infrastrukturna. Kaže da je za izgradnju oko 359 sistema za preradu otpadnih voda potrebno blizu 5 mlrd EUR, a još 1,5 mlrd EUR do 2 mlrd EUR ulaganja za infrastrukturu za preradu čvrstog komunalnog otpada.

- Nema sumnje da to podiže zapošaljavanje i nema sumnje da je to mogućnost da se naš BDP još diže u delu poslova koji do sada nisu sasvim otvarani - rekao je Trivan.

U Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi novi investicioni ciklus mogao na aktuelne projekcije stopa rasta BDP-a dodati do 2% godišnje.

Direktorka predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre istakla je da se upravo ovih dana, tokom obilnih kiša, pokazalo koliko je investiranje u infrastrukturu važno:

- Očekuju nas ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kanalizaciju i vodovod, gde treba naročito istaći Beograd i najveću opštinu Palilula.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge PKS Bojan Stanić kaže da će novi investicioni ciklus prvenstveno odgovarati građevinskim firmama i proizvođačima građevinskog materijala i opreme.

- Važno je da u njemu učestvuje što veći broj domaćih firmi, tako da država, kao investitor, sa svog stanovišta treba da povede računa o uslovima, kako bi i domaći privrednici mogli da konkurišu - naglašava Stanić.

Dodaje da će novi poslovi značiti povećanje anagažovanosti radne snage, a svakako i sticanje novog iskustva i referenci za učešće u nekim novim budućim projektima u zemlji i inostranstvu.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenjuje da je ono što je najvažnije - plan:

- Stopa investiranja u Srbiji trenutno je zadovoljavajuća, ali se čini da se i dalje stihijski ulaže, mahom vođeno aktivnostima stranih direktnih investicija. Sa najavom ovakvog jednog većeg investicionog plana unosimo izvesnost i kontrolu tog procesa. Trebalo bi nastaviti sa postojećim izdašnim ulaganjima u infrastrukturu, ali treba dati veći podsticaj stanogradnji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.