Izvor: Gradnja.rs | Ponedeljak, 24.06.2019.| 18:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Higharc - startap koji projektovanje kuća uvodi u digitalnu eru

Ilustracija (Foto: urfin/shutterstock.com)
Startap iz Kalifornije sa nazivom Higharc razrađuje ideju kako bi se kuće mogle projektovati i izgraditi bez angažovanja arhitekte. Cilj ove kompanije je da projektovanje kuća uvede u digitalnu eru i da korisniku omogući da onlajn putem prilagodi budući dom svojim potrebama.

Umesto da biraju iz kataloga pripremljene modele kuća, ovaj tim želi da omogući kupcima da uzmu stvar u svoje ruke i da kroz jednostavan proces osmisle sami svoj krov nad glavom. Na sajtu kompanije postoji aplikacija za onlajn projektovanje, koju korisnici mogu da koriste kako bi osmislili svoj budući dom.

Mogu da izaberu broj soba, njihovu veličinu i estetiku fasade. Aplikacija dozvoljava da na lak način raspoređuju prostorije i biraju njihove funkcije. Jednom kada završe prilagođavanje kuće, program automatski pravi crteže za izvođenje. Ideja je i da se aplikacija direktno poveže sa preduzimačima, tako da oni kroz aplikaciju mogu da menjaju planove u zavisnosti od želje korisnika.

Kako navodi Majkl (Michael) Bergin, suosnivač i direktor Higharc-a, kompanija koristi međunarodne pravilnike za gradnju objekata, pa se ove kuće mogu graditi u svakoj zemlji koja podržava ove standarde.

Higharc koristi GIS podatke, tako da korisnici mogu izabrati lokaciju gradnje iz Google Mapa, a njihov specijalizovan softver zvani Mapbox automatski će generisati teren iz datih podataka. Tako korisnici mogu videti kako će izgledati njihova kuća na datoj lokaciji.

Na kraju, poseban algoritam daje predmer i predračun radova s uračunatim cenama rada za određenu lokaciju, tako da korisnik odmah može da zna koliko će ga ta kuća koštati.

Higharc je trenutno u beta fazi testiranja, a uskoro se očekuje i zvanično lansiranje proizvoda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.