Izvor: Priče sa dušom | Ponedeljak, 24.06.2019.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ostala bez posla, pa počela da se bavi grnčarijom - Biljana Bojinović sada pravi suvenire za Turističku organizaciju Loznice

(Foto: Priče sa dušom / Nenad Blagojević)
Biljana Bojinović iz Loznice pre 10 godina ostala je bez posla. Prijavila se na tromesečnu obuku za grnčariju u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i uspešno je završila. Od oko 15 polaznika, jedina je nastavila time da se bavi. Danas, već godinu i po dana ima svoju radionicu u kojoj stvara i prodaje rukotvorine od gline.

- Kad sam krenula na obuku, u svojoj 37. godini sam otkrila talenat i naučila da radim sa glinom. Daleko sam od majstora, ali trudim se. Nabavila sam točak na kojem sada radim, a najviše sam naučila preko interneta, gledajući video-snimke na Pinterestu - kaže Biljana za Priče sa dušom.

Dodaje da pločastom tehnikom izrađuje posude i suvenire i kombinuje ih sa heklerajem, odnosno poentlasom. Posebno su zastupljeni motivi sa arheološkog nalazišta Paulje, koje ova grnčarka radi za Turističku organizaciju Loznice.

- Mnogo sam verovala u sve ovo, ne očekujem bogatstvo, ali mislim da sam blagoslovena što živim od onoga što volim da radim, a to mali broj ljudi na planeti može da kaže. Nikada ne odustajem, samo mi je žao što nisam ranije počela - zaključila je Bojinovićeva.

Izvor: Priče sa dušom
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.