NavMenu

Novo izdanje knjige "Planiranje saobraćaja - analiza transportnih zahteva"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.06.2019. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: sheff/shutterstock.com)
U saradnji sa Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu objavljeno je novo izdanje knjige "Planiranje saobraćaja - analiza transportnih zahteva" autora Vladimira Đorića, Dragane Petrović, Ivana Ivanovića i Jadranke Jović.

U nastavku možete pročitati deo iz recenzije dr Vladimira Depola, koji je objavljen na sajtu Saveza inženjera i tehničara Srbije:

- Nema mnogo knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku iz oblasti planiranja saobraćaja: Saobraćaj u gradovima, kapitalno delo poznato pod nazivom Bjukanan report iz 1963, u prevodu arhitekte Milutina Maksimovića (Građevinska knjiga, 1975); Metode prostorno prometnog planiranja, profesora Jurija Pađena iz 1978. godine; Planiranje saobraćaja, profesora Nenada Jovanovića iz 1990. godine i Planiranje saobraćaja i prostora, profesora Mihajla Maletina iz 2003. godine.

Struka se u Srbiji bavi planiranjem saobraćaja poslednjih 60 godina, jer je prva studija urađena daleke 1959. godine. Temelji metodologije su učeni i stvarani uglavnom iz anglosaksonske literature. Praksa je iznedrila, može se reći, jugoslovensku/beogradsku školu planiranja saobraćaja, a Saobraćajni fakultet je veoma doprineo razvoju, kojem je zamah dat uvođenjem posebnog predmeta u okviru studija.

Knjiga "Planiranje saobraćaja – analiza transportnih zahteva" autora Vladimira Đorića, Dragane Petrović, Ivana Ivanovića i Jadranke Jović je posvećena prvom, možda najvažnijem koraku planiranja – analizi transportnih zahteva. Valjana analiza je temelj zaključivanja o tekućim problemima i osnov za definisanje sprovodivih strategija. Sadržajem knjige obuhvaćene su sve relevantne teme kroz koje mora da prođe proces analize kako bi se došlo do krajnjeg ishoda – ocene postojećeg stanja.

U knjizi se ističe sistematičnost u prikazu sadržaja, a potom i obuhvatnost materije. Posebno zadovoljstvo u čitanju knjige predstavlja činjenica da se autori nisu isključivo oslonili na inostranu literaturu. Korišćenjem mnoštva podataka iz studija saobraćaja koje su kod nas rađene, kao i brojnih članaka domaćih autora, pruženi su nedvosmisleni dokazi o postojanju jugoslovenske/beogradske škole planiranja saobraćaja.

Knjiga sadrži detaljne opise postupaka i procedura koje se sprovode tokom analize, tako da ima i dodatnu upotrebnu vrednost i premašuje profil udžbenika. Delo predstavlja koristan vodič za stručnjake koji se bave planiranjem, kao i za mlade kolege koje će životno usmerenje dovesti na put planiranja saobraćaja.

Ističe se i da sadržaj knjige nije usko stručan; način na koji je prikazan čini knjigu zanimljivim štivom za sve profesionalce čiji je predmet interesovanja grad, širi prostor ili region. Naziv knjige upućuje na to da je namera autora da nastave sa pisanjem, dakle očekuju se nova izdanja…
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.