Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.06.2019.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jedinstvena vožnja brodom Horizont do Rumunije za 15 minuta - Turistički bum u Kladovu i nova atrakcija (FOTO)

(Foto: horizont-boat.com)
Kladovo je u poslednje vreme prvi izbor za mnoge turiste, pre svega zbog blizine Dunava, ali i brojnih znamenitosti i zanimljive istorije, te su u jeku sezone popunjeni svi smeštajni kapaciteti, a od nedavno je uvedena i međunarodna brodska linija između dve države, Srbije i Rumunije, jedina u našoj zemlji.

- Radi se o vožnji brodom Horizont od Kladova do Turn Severina i nazad koja traje oko 15 minuta i koja se održava tri puta dnevno. Promo period počeo je u četvrtak 20. juna i trajao do nedelje 23. juna i u ta četiri dana imali smo oko 2.500 putnika - kaže za eKapiju Petar Jovanović iz Horizont tourista i dodaje da je bilo više Rumuna koji su posetili Kladovo, nego obrnuto.

Prevoz brodom od Kladova do Turn Severina otkazan je danas i sutra (24. i 25. jun) zbog najavljenog lošeg vremena, ali organizatori ovog zanimljivog putovanja već od srede 26. juna, najavljuju nove ture.

- Očekujemo veliko interesovanje, jer su ljudi na ovo dugo čekali. Cena karte u jednom pravcu je 400 dinara, dok je povratna 600 dinara - kaže Jovanović.

Zadovoljni su i u TO Kladovo, odakle za eKapiju kažu da se nadaju da će uvođenje jedinstvene linije dovesti nove goste, jer je do sada između dva grada jedina veza bio taksi prevoz, s obzirom na to da ni autobuske linije nisu redovne.

- U jeku turističke sezone kod nas je sve puno i hotelski smeštaj koji prima oko 350 gostiju, ali i privatni smeštaji u kojima je oko 500 ležajeva. Svako ko ima višak prostora okrenuo se izdavanju smeštaja za turiste. Do sada imamo 65 objekata privatnog smeštaja, ali i veliki broj čeka na kategorizaciju - kažu iz TO Kladovo.

Iz Turističke organizacije navode da se nadaju da će vožnja najmlađim brodom u Srbiji doneti nove turiste iz Rumunije.

Horizont je koncipiran kao brod visoke turističke klase i idealan je za panoramsko razgledanje Dunava i okoline, a kapacitet mu je 180 putnika.

Nedavno je Kladovu na međunarodnoj konferenciji održanoj u Austriji, na kojoj je formirana Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava sa sedištemu Linc u, dodeljen status Biser-Dunava, jer ispunjava kriterijume održive mobilnosti u turizmu. Osim Kladova, status Biser-Dunava dobilo je još svega 10 destinacija, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji.

I. Milovanović
Fotogalerija
Brod Horizont

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.