Izvor: Radio 021/ eKapija | Ponedeljak, 24.06.2019.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad dobio pobedničko rešenje za most i poslovno-ugostiteljski objekat na ušću Kanala u Dunav

Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad objavila je pobednička rešenja na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav.

Pristiglo je 10 radova iz Srbije, a kao pobednički izabran je rad koji su napravile arhitekte: Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Dušan MIlošev, Milica Tasić, Nevenka Redžić. Autor konstrukcije je Sreto Kuzmanović, konsultant Vanja Vukadinović Đurić, a fotografi Mlađen Jovanović i Igor Srdić.

Pobednicima je namenjeno i milion dinara.

Kako se navodi u obaveštenju o rezultatima konkursa, pobedničko rešenje je pozitivan i hrabar pristup u rešavanju teme:

- Most nije samo veza dve obale, već postaje i mesto dešavanja. Multifunkcionalni most objedinjuje svoju osnovu saobraćajnu funkciju sa ostalim traženim programima za objekat. Ovakvo rešenje bi svakako zahtevalo prispitivanje važeće planske dokumentacije i ozbiljno promišljanje vezano za samu mogućnost realizacije. Ali, s obzirom na odličnu ideju, to svakako zaslužuje.

Dodeljene su i druga (700.000 dinara) i treća nagrada (400.000 dinara), a još jedan rad je otkupljen za 50.000 dinara.

Portal 021 podseća da je u dokumentaciji navedeno da će novi most biti dug oko 180 metara i širine 6,2 metara, od čega će tri metra biti rezervisano za biciklističke staze, a ostatak za pešačke, koje će se nalaziti sa obe strane. Kada je u pitanju hotel, on će se nalaziti na samom ušću Kanala u Dunav. Preporučuje se da osim smeštajnih kapaciteta, u okviru objekta bude i konferencijska sala.

Kako se dodaje, za sada nije poznato kada bi se most gradio, mada bi prema infomacijama portala njegova izgradnja mogla da usledi 2020. godine, kako je i predviđeno Strategijom održivog razvoja grada. Vrednost mosta se procenjuje na oko 14 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.