Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.06.2019.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nabavke, poslovna funkcija koju mnogi ne cene dovoljno

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Sektor nabavke u kompanijama danas mora da se organizuje na takav način da se poveća uloga nabavke ne samo u cilju ostvarivanja uštede, nego i u ostvarivanju prihoda i prihvatanju i sprovođenju inovacija.

Organizacije tj. sektori kompanija, koje se bave nabavkama nastavljaju da se razvijaju od kancelarijskog posla do strateške poslovne funkcije, koja orkestrira mreže snabdevanja, podstiče inovacije i rast, usklađuje poslovanje sa etičkim i društvenim vrednostima kompanija i upravlja rizikom, čak i kada se tržišta i tehnologije stalno menjaju. I, prema glavnim menadžerima za nabavku (CPO) na globalnom nivou, digitalizacija u nabavkama, kao važna poslovna funkcija, će se ubrzati tokom 2019. godine. Prema rezultatima novog globalnog CPO istraživanja - koji je sproveo Univerzitet u Manhajmu u saradnji sa SAP Ariba organizacijom početkom 2019. - digitalna transformacija u nabavci organizacija će se dogoditi još brže u narednoj godini. Rezultati su objavljeni na SAP Ariba Live konferenciji, koja je održana od 3. do 7. juna u Međunarodnom kongresnom centru u Barseloni.

- Digitalizacija je danas na dnevnom redu i vrlo visokom mestu svakog CPO-a, ali još uvek ima mnogo potencijala da se ostvari - rekao je prof. dr Kristof Bode, šef Odeljenja za nabavku Univerziteta u Manhajmu i glavni istraživač studije.

Da bi istražili trendove i izazove koji oblikuju budućnost novih tehnologija i razumeli kako digitalne inovacije oblikuju budućnost nabavke, istraživači Kristof Bode i Jan Gruenen udružili su se sa SAP Ariba-om na sprovođenju opsežnog istraživanja više od 460 nabavki i operativni lideri globalno.

Ključni nalazi empirijske studije su:

- 84% ispitanika smatra da je digitalizacija važna za poboljšanje učinka nabavke
- 28% učesnika je ocenilo svoju digitalnu zrelost boljom od njihove konkurencije
- Usvajanje zrelih digitalnih rešenja je umereno sa 65% ispitanika koji koriste cloud rešenja
- Primarni ciljevi projekata digitalizacije su najčešće jasni, i to su automatizovanje procesa, poboljšanje kvaliteta podataka, postizanje ušteda i poboljšanje usklađenosti.

- Uprkos preprekama - budžetskim ograničenjima, nedostatku analitike i uvida u podatke i nestašici talenata - direktori sektora nabavki u kompanijama shvataju hitnost i značaj digitalizacije - rekao je dr Marsel Volmer, direktor za digitalne tehnologije u SAP Ariba i SAP Fieldglass.

- Za njih će biti izuzetno važno da u periodu, koji sledi, nastave da traže načine da donesu inteligentna i proaktivna rešenja, koja će poboljšati upravljanje novcem u kompaniji, procenu novih i inovativnih tehnologija i prihvatanje inovacija, kako bi se povećala uloga nabavke u ostvarivanju prihoda i inovacija, a ne samo ušteda - navode iz kompanije.

Za dodatne nalaze istraživanja, posetite SAP Ariba Resource Library.


Više o SAP Ariba mreži

SAP Ariba & SAP Fieldglass predstavljaju način na koji se kompanije povezuju kako bi obavile posao i bolje organizovale potrošnju novca. Preduzeća, uz SAP Ariba & SAP Fieldglass, imaju kompletan sistem da upravljaju procesom kupovine u svim kategorijama potrošnje - od direktnih i indirektnih dobara i usluga, do spoljne radne snage. Na Ariba mreži, kupci i dobavljači iz više od 4,1 miliona kompanija i iz 190 zemalja otkrivaju nove mogućnosti, sarađuju na transakcijama, razvijaju snažne odnose i grade zdrave lance snabdevanja. Tu se svake godine obavlja više od 2,8 biliona dolara kroz trgovinu. Sa SAP Ariba & SAP Fieldglass, kompanije transformišu način na koji upravljaju svim kategorijama potrošnje, uz poboljšanu operativnu efikasnost i usklađenost, povećanu agilnost i ubrzane poslovne rezultate.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.