NavMenu

Više od 50 svetskih kompanija istražuje u Srbiji rude i minerale - I Šveđani investiraju u našu zemlju

Izvor: RTS Ponedeljak, 24.06.2019. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Od investicija u rudarstvo država očekuje velike prihode i zapošljavanja. Kineski Zijin već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale. Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije.

Zalihe koje je Rio tinto pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10% svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije.

Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva.

- I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije - ističe Lindin.

Rio tinto rudnik planira da otvori 2023. a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. A dolaskom u Bor, kineski Zijin preuzeo je i poslove kanadskog Nevsuna. Najavljuju da će novi rudnik Čukaru peki proraditi za dve godine.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekt u svetskim razmerama nazivali "zver", prema procentu bakra na toni zemlje.

- Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili - ukazuje Deđanski.

I investitori i finasijske institucije koje podržavaju velike rudarske i geološke poslove zadovoljni su privrednim ambijentom koji Srbija nudi.

Na evropskoj lestvici, Srbija je na četvrtom mestu po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura u tom sektoru.

Teo Dečev, izvršna direktorka kompanije Mundoro Kapital, kaže da, sa pozicije investitora, mora da istakne da Srbija ima sjajno zakonodavstvo.

- Zakoni o mineralima i rudama su veoma stabilni, i omogućavaju investitoru da ima bezbednu sredinu za ulaganje - napominje Dečeva.

Erik Rasmusen, direktor prirodnih resursa EBRD-a, kaže da je ta banka spremna da finansira projekte "ako ste disciplinovani, ako postavite visoke standarde i ako vodite računa o svojoj sredini i ljudima".

Peter Handlej, šef jedinica za efikasnost resursa i sirovine u Evropskoj komisiji, navodi da je trenutno aktuelno mnogo projekata, između ostalih i izgradnja lanaca fabrika baterija.

- Biće nam potrebno nekoliko ogromnih fabrika u Evropi. A sve to potvrđuje da je Evropa spremna da ulaže u Srbiji - kaže Handlej.

Švedska ima 16 rudnika koji zapošljavaju osam i po hiljada ljudi. Insistiraju na razvoju rudarstva i za to traže partnere, a Srbiju vide kao ključnu za saradnju u tom poslu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.