Izvor: eKapija | Nedelja, 23.06.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

VESIĆ: Zaustaviti prodaju galerije Progres

Goran Vesić (Foto: beograd.rs)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je kompaniju Progres da odmah odustane od prodaje galerije Progres u Knez Mihajlovoj ulici i istakao da taj prostor mora da ostane umetnička galerija.

- Kompanija Progres, koja se nalazi u UPPR (unapred pripremljenom planu reorganizacije) objavila je 14. juna oglas za prodaju imovine od koje je najvrednija zgrada koja se nalazi na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihajlove - rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je naveo da je kompanija donela odluku da ne prodaje zgradu u celini već po spratovima odnosno po delovima.

- Bio sam zapanjen kada sam video da se u oglasu kao celina 2 prodaje galerija površine 751,73 kvadratnih metara po početnoj ceni 5.863.494 EUR - naveo je Vesić, dodajući da to znači da su u kompaniji odlučili da prodaju umetničku galeriju bez ikakvih ograničenja, odnosno da kupac u njoj može da obavlja bilo kakvu komercijalnu delatnost.

- Činjenica da je prodaju posebno, kao komercijalni prostor, jasno govori da ne veruju da će prodati druge delove zgrade, ali da su sigurni da će za galeriju imati kupca - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je u saopštenju poručio da je to "nedopustivo" i da galerija Progres mora da ostane umetnička galerija.

- Na mestu gde se danas nalazi umetnička galerija Progres nalazila se decenijama galerija Sebastijan. Kada je Grad Beograd 1996. godine dao dozvolu da se sruši Sebastijan i izgradi Palata Progres jedan od uslova ovoj kompaniji je bio da se u delu prema Knez Mihajlovoj izgradi umetnička galerija. Prema tome to nije bila volja Progresa već zahtev Grada. Sada kada se zgrada prodaje, galerija Progres mora da ostane umetnička galerija. Za nas je nedopustivo da neko kupi sada galeriju i tu napravi prodavnicu ko zna čega ili kafić. A kako sada stvari to je moguće i to će se desiti - rekao je Vesić.

On je najavio i da će grad Beograd odmah pokrenuti proces da na samu galeriju stavi zabrana promene namene "pa ako neko želi da uloži skoro6 mmil EUR da bi bio vlasnik umetničke galerije mi ćemo biti srećni".

- Ukoliko nema takvih, tražimo da se potraživanje koje Grad Beograd ima prema kompaniji Progres a koje je na dan dan 31.12.2018. godine iznosilo 323.610.205,41 dinara pretvori u vlasništvo nad galerijom - rekao je Vesić.

On je naveo da je iz tog razloga Grad Beograd odbio da otpiše svoje potraživanje prema Progresu.

- Neka samo neko ne misli da će prodati galeriju i da će kupac dobiti dozvolu da tu radi šta hoće. Grad Beograd neće dozvoliti da taj prostor bude korišćen za bilo šta osim za umetnost i to je moja poruka i za prodavca i za potencijalne kupce - poručio je Goran Vesić.

Javno nadmetanje za prodaju nepokretnost Progresa predviđeno je za 15. jul 2019. godine. Prodaja nepokretnosti se sprovodi u skladu sa UPPR-a kako bi se namirili poverioci. UPPR je postao pravosnažan 6. marta 2019. godine rešenjem Apelacionog suda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.