NavMenu

Brza pruga Beograd-Budimpešta gradi se po najvišim tehničko-tehnološkim standardima - Ubrzati radove kako bi se ispoštovali svi rokovi

Izvor: Tanjug Subota, 22.06.2019. 16:21
Komentari
Podeli
(Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)
Potpredsednik Kineskih železnica Vang Tungđun obišao je danas radove na izgradnji pruge za brzine do 200 kilometara na sat između Beograd Centra i Stare Pazove, u okviru izgradnje pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta.

On je radove na železničkim stanicama Novi Beograd, Zemun Polje i Stara Pazova koje trenutno izvode Kineske železnice, obišao sa pomoćnikom ministra za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazarom Radakovićem i generalnim direktorom Infrastrukture železnice Srbije Miroljubom Jevtićem, saopštilao je to preduzeće.

Tom prlikom oni su se upoznali sa tehnologijom koja se primenjuje, a bilo je reči i o narednim aktivnostima.

Pruga za velike brzine kroz Srbiju biće izgrađena po najvišim tehničko-tehnološkim standardima, a radovi na njenoj izgradnji u narednom periodu moraju biti intenzivirani kako bi predviđeni rokovi bili ispunjeni, jedan je od zaključaka današnjeg obilaska gradilišta pruge za velike brzine.

Jevtić je posebno insistirao na najvišem nivou bezbednosti železničkog saobraćaja na pruzi za velike brzine, kao i na potrebi posvećivanja posebne pažnje signalno-sigurnosnim uređajima evropskog sistema ETCS - nivo 2, koji će po prvi put biti primenjen u ovom delu Evrope.

Prošle nedelje izvođaču radova izdata je građevinska dozvola za deonicu od Batajnice do Stare Pazove dugu 14,7 kilometara, pa sada radovi mogu da budu intenzivirani i na ovom delu pruge.

Između Batajnice i Stare Pazove ćemo prvi put imati u Srbiji četvorokolosečnu prugu i to za brzinu do 200 km/sat, pa se očekuje maksimalno angažovanje i radnika i tehnike, kako bi rok od 36 meseci za završetak čitavog posla bio ispunjen.

Konzorcijum kineskih kompanija China Railway International i China Communications Constuction Company izvodi radove na izgradnji pruge za brzine do 200 km/sat između Beograd Centra i Stare Pazove (34,5 km), kao delu projekta izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Vrednost ovog projekta je 350,1 mil USD, a radovi su do sada izvođeni na prvoj deonici ove pruge između Beograd Centra i Zemuna.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović primila je 21. juna visoku delegaciju Kineskih železnica, na čelu sa potpredsednikom Vang Tungđunom i sa njima razgovarala o realizaciji projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.