NavMenu

Opšta bolnica u Leskovcu uskoro dobija laparaskopski stub - Nove metode lečenja za brži oporavak

Izvor: Novosti Subota, 22.06.2019. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nimon/shutterstock.com)Ilustracija
U opštoj bolnici u Leskovcu od početka godine nisu imali nijednu klasičnu operaciju žučne kese, a njeni lekari u skoro stopostotnom procentu primenjuju minimalno invazivnu hirurgiju i prilikom operacije slepog creva. Uz pomoć laparoskopa operišu i preponske kile, tumor debelog creva, želudačnu kilu i želudac... Za mesec dana u ovu bolnicu stiže i laparoskopski stub najnovije generacije koji će omogućiti dalji razvoj njenog hirurškog sektora.

Sa rekonstrukcijom glavne bolničke zgrade, u naredne dve godine, stići će i mnogo nove medicinske opreme koja će omogućiti još veću i efikasniju primenu minimalno invazivne hirurgije i u ostalim granama, od ginekologije i gastroenterologije do ortopedije.

- Leskovac je prepoznatljiv po tome što mnoge intervencije radi u laparoskopiji, a sa novom opremom, poput laparoskopskog noža koji istovremeno seče tkivo i zatvara krvne sudove, sve će biti još brže i lakše. Sve mlađe kolege već ovladavaju ovim metodama. Pacijenti se posle ovakvih operacija brže oporavljaju, a to donosi i velike uštede zdravstvenom sistemu Srbije - naglašava dr Predrag Ivanović, direktor hirurškog sektora Opšte bolnice u Leskovcu.

Direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević ponosan je na kompetentnost kolega i ističe da se smanjuju i liste čekanja.

- Lista čekanja za skener glave je ukinuta, dok se na operacije katarakte i ugradnju proteza kuka i kolena čeka mnogo manje nego ranije, od dva do tri meseca. Na ortopediji smo otvorili salu koja samo to radi i umesto nekadašnjih pet ili šest sada radimo 12 do 15 operacija dnevno - objašnjava direktor Dimitrijević.

Kao i drugim ustanovama, i ovoj bolnici nedostaju specijalisti za pojedine oblasti, ali ta pojava nije izražena u velikoj meri, jer su u poslednjih pet godina na specijalizaciju poslata 43 lekara.

- I svakog novoprimljenog doktora upućujemo na usavršavanje. Tako će biti i ubuduće, pre svega u oblasti urologije, ortopedije, dijalize, ORL i oftalmologije. Očekujemo da će sa novim specijalizantima ova bolnica moći da nastavi da funkcioniše najbolje moguće - zaključuje dr Dimitrijević.

U leskovačkoj bolnici već pet godina radi i angio-sala, a ustanova školuje nove kadrove i u ovoj oblasti. U više od 90% slučajeva koronarografija se radi iz ruke, a ne iz prepone, što je velika prednost za pacijenta koji već istog dana može da ide kući.

- Sve se to radi gotovo bez komplikacija, a dolaze nam pacijenti i iz Pčinjskog okruga kao i sa severa Kosova. Cilj nam je da osposobimo najmanje šest lekara i da sali omogućimo neprekidan rad što je važno u slučaju akutnog infarkta kada pravovremena intervencija može da sačuva život - dodaje dr Dimitrijević.

Priznanje

U okviru Nacionalnog trening programa Lapserb, u Leskovcu će se krajem meseca održati trening "Laparoskopska hirurgija kolona i rektuma" koji će voditi svetski stručnjak prof. Amjad Parvaiz iz Velike Britanije, direktor Evropske akademije za robotsku kolorektalnu hirurgiju. Ovaj događaj tumače kao priznanje za dosadašnje rezultate.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.