Izvor: RTS | Petak, 21.06.2019.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srednjoškolci iz Leskovca bave se socijalnim preduzetništvom - Osmislili proizvode za svakodnevnu upotrebu osoba sa invaliditetom

Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Učenici Tehničke škole Rade Metalac iz Leskovca, zahvaljujući kompaniji koju su osnovali pre četiri godine, bave se socijalnim preduzetništvom, a ova godina im je u znaku proizvoda za svakodnevnu upotrebu osoba sa invaliditetom.

Spoj mehanike i elektronike proizveo je elektronsku bravu za otključavanje vrata i prozora daljinskim upravljačem.

Prema rečima Dušana Golubovića, iz učeničke kompanije Kik-lok, brava je namenjena svima, a najviše će koristiti osobama koje se otežano kreću. O osobama sa invaliditetom razmišljali su i dok su pravili kašiku za mešanje.

- Došli smo na ideju tako što smo želeli da pomognemo ljudima koji imaju problem sa korišćenjem ruku ili problem sa motorikom, takođe i da pomognemo deci sa razvijanjem motorike - kaže Mladen Milošević.

I "safe drive" deo je socijalnog preduzetništva obe tehničke škole. Povećava bezbednost, a smanjuje stepen oštećenja kod automobila bez senzora za parkiranje.

- Patent koji mnogo znači osobama sa invaliditetom pokazatelj je da oni prepoznaju naše probleme - naglašava Dragana Petrović, sekretarka Udruženja distrofičara Leskovca.

Igor Arsić, pomoćnik direktora škole, kaže da se učenici kroz ovakve radove spremaju za svet odraslih, upoznaju se sa životnim ciklusom preduzeća, te da neki od njih počnu da zarađuju već nakon trećeg ili četvrtog razreda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.