NavMenu

Aplikacija Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada pomaže slepim i slabovidim osobama iz Zapadne Srbije

Izvor: RTS Petak, 21.06.2019. 12:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)Ilustracija
Slepe i slabovide osobe iz Zapadne Srbije od sada će moći besplatno da koriste softver za pametne telefone na srpskom jeziku. To će im omogućiti da čuju sve ono što se nalazi na ekranu računara ili mobilnog telefona. Nova aplikacija značajno je bolja od do sada korišćenih robotizovanih govornih tehnologija.

Mogu je preuzeti sve slepe i slabovide osobe koje koriste mobilni telefon, a govorni softver će im pomoći u svakodnevnom životu.

- Pomoći će nam da adekvatno obavljamo svoj posao, da čitamo SMS poruke, da vidimo ko nas je pozivao, da pročitamo vesti sa nekog veb portala, ali i da pri studiranju možemo sa telefona i da čitamo knjige koje se nalaze u tekstualnom obliku - kaže Nikola Đorđević, član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija.

Tehnologiju je usavršio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, kupovinu 1.000 licenci podržalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u udruženju slepih za moravički okrug ističu da im je značajna i stalna podrška Grada Čačka.


Novim aplikacijama, oko 300 članova Udruženja slepih i slabovidih u Čačku, zameniće zastarele tehnologije.

Podsetimo, domaći startup Anora i Savez slepih Srbije potpisali su 10. februara ugovor o saradnji koji će omogućiti dalje usavršavanje, promociju i implementaciju pametne rukavice namenjene slepim i teško slabovidim osobama, koju razvija ovaj startap.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina, Finansije, Turizam, sport, kultura

Uplaćen novac za hotel Jugoslavija, obustavlja se stečaj nad Danube Riverside

Stečajni sudija Privrednog suda u Beogradu konstatovao je da je kompanija MV Investment uplatila kupoprodajnu cenu za imovinu stečajnog dužnika Danube Riverside od 3,176 milijardi dinara – i doneo rešenje o obustavljanju stečaja bivšeg vlasnika hotela Jugoslavija, saznaje Biznis.rs uvidom u sudsku dokumentaciju. Privrednom sudu dostavljen je dokaz o uplati prihvaćene cene za kupovinu hotela Jugoslavija, na mestu koga kompanija

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.