NavMenu

Glečeri na Himalajima tope se dvostruko brže

Izvor: BHRT Petak, 21.06.2019. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Dominik Van Opdenbosch/Unsplash)
Snimke koje je napravio obaveštajni satelit u vreme Hladnog rata pokazale su da se led s planinskog lanca Himalaja topi dvostruko brže u odnosu na pre 40 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici su uporedili fotografije koje su u vreme Hladnog rata snimili američki izviđači s nedavnim slikama iz posmatračkih misija svemira.

Istraživanje je pokazalo da se od 2000. visina glečera smanjivala za pola metra godišnje, a naučnici tvrde da su klimatske promene glavni uzrok te pojave.

Tim sa američkog Univerziteta Columbia otkrio je da je u periodu između 1975. i 2000. nestajalo u proseku četiri milijarde tona leda svake godine.

Međutim, između 2000. i 2016. godine, brzina topljenja glečera se gotovo udvostručila – nestajalo je oko osam milijardi tona godišnje.

- Osam milijardi tona leda je dovoljno da ispuni 3,2 miliona olimpijskih bazena godišnje. Glečeri najviše gube led na dnu, gde je najrazređeniji. Neki su se istanjili po pet metara za godinu dana - objasnio je za BBC Joshua Maurer sa Univerziteta Columbia.

Naučnici tvrde da bi kontinuiran gubitak leda mogao ostaviti trajne posledice.

Kratkoročno gledano, topljenje leda bi moglo uzrokovati poplave, dok bi se dugoročno milioni ljudi koji zavise od voda sa planina, tokom sušnih godina mogli suočiti s veoma ozbiljnim poteškoćama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.