Izvor: Tanjug | Četvrtak, 20.06.2019.| 19:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na železničkoj stanici Beograd Centar puštena u rad dva nova lifta

Stanica Prokop (Foto: YouTube)
Dva novoizgrađena lifta u železničkoj stanici Beograd Centar puštena su u rad u četvrtak 20 juna, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije.

Kako se navodi, na taj način je omogućeno putnicima i korisnicima usluga da se sa kote 105 direktno spuste na šesti peron ili da se odatle liftovima popnu do ulice.

U stanici Beograd Centar postavljeni su piktogrami koji će usmeravati putnike, a radnici Infrastrukture železnice Srbije dežuraju kraj liftova i korisnicima pružaju osnovne informacije.

Infrastruktura železnice Srbije izdvojila je ukupno 56,3 miliona dinara za izgradnju novih liftova, koji prvobitnim projektom nisu ni bili predviđeni u Beograd Centru. Nosivost svakog od dva lifta je po hiljadu kilograma, a svaki od njih može da primi po trinaest osoba.

Radovima koji su trajali skoro četiri meseca, bilo je obuhvaćeno prosecanje ploče, montaža čeličnih konstrukcija, postavljanje i ugradnja dva lifta, s postavljanjem piktograma, kao i uređenje trotoara i prilaznih površina u zoni liftova.

Infrastruktura železnice Srbije je, dodaje se u saopštenju, sagledavajući i prateći potrebe putnika i korisnika usluga reagovala, obezbedila finansijska sredstva i sprovela sve neophodne procedure za izgradnju liftova u Beograd Centru.

Podseća se da su u prethodnom periodu dežurni železničari pomagali putnicima i osobama s posebnim potrebama u samoj stanici, ali su, dodaje se, to bila privremena rešenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.