Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 20.06.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreće izgradnja mosta Počitelj i poddeonice Počitelj-Zvirovići - Sa izvođačima potpisani ugovori vredni oko 100 mil EUR

Ilustracija (Foto: Juan Carlos Alonso Lopez/shutterstock.com )
Dva ugovora o izgradnji deonice Počitelj-Bijača, poddeonica Počitelj-Zvirovići, uključujući i gotovo kilometar dugački most, potpisana su u četvrtak, 20. juna, u Mostaru, a njihova vrednost je oko 100 mil EUR.

Ugovore su u ime investitora potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, a u ime izvođača za LOT 1 Janming Liu, predstavnik kineske korporacije (China State Construction Engineering Corporation) te Jang Bo, u ime konzorcijuma izvođača radova iz Azerbejdžana i Kine za LOT 2 (AzVirt, Sinohydro Corporation i PowerChina RoadBridge Group), kao i ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić u svojstvu svjedoka.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić poručio je kako je posao potrebno započeti što pre te završiti ga u zadatom roku od 30 meseci.

- Na ovoj deonici imamo most Počitelj koji je najreprezentativniji u smislu izgleda, veličine i same konstrukcije na celom koridoru, isključujući tunel Prenj, i nadam se da ćemo s izvođačima uspostaviti dinamiku koja će podrazumevati hitan ulazak u posao, i u rokovima, i po kvaliteti završetak radova - kazao je Terzić.

Ocenio je kako je projekt izuzetan bitan za ovu sredinu, kao i za Autoceste FBiH, te da bi trebalo da rastereti postojeći saobraćaj, ali i poboljša naplatu putarine.

- Za Autoceste FBiH projekt je jako bitan zbog toga što ćemo uspeti da dobar deo saobraćaja koji sada ide magistralnim putem prema Hrvatskoj prebacimo na dosad završenih pet kilometara i time obezbedimo izdašniju naplatu putarine, ali i omogućimo građanima, a pogotovo transportnim firmama, da imaju brži i efikasniji pristup granici, te luci Ploče i dalje – kazao je Terzić.

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić izrazio je zadovoljstvo što se priča o ova dva LOT-a uspešno privela kraju i što će se realizacijom tih projekata probuditi južni deo FBiH.

– S ova dva današnja LOT-a i s ovim što je uprava Autocesta uradila u poslednje vreme imamo više od 35 kilometara na Koridoru 5 C na kojima se trenutno izvode radovi. Intenzivno se rade i poslovi oko finansijskog angažmana od Ovčara pa sve do Mostara jug i mislim da je to jedan velik i zahtevan projekat. Nadam se da će se i to vrlo brzo uspešno završiti i na taj način bi spojili Mostar sa Sarajevom i dalje - poručio je Lasić.

Predstavnik izvođača radova za LOT1 Xiao Hua poručio je kako će pretežno mobilisati domaće radnike kako bi dali svoj skromni doprinos ekonomiji BiH te obećao kako će organizovati izgradnju na način koji će ispuniti očekivanja vlade i građana BiH.

Predstavnik izvođača radova za LOT2 Yang Fan dodao je kako će projekt izgradnje mosta u Počitelju biti implementiran na dobar i kvalitetan način, u skladu s domaćim i evropskim standardima, te uz korištenje lokalnih resursa u najvećoj mogućoj mjeri.

Inače, vrednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 (petlja Počitelj-početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj-petlja Zvirovići) iznosi 56.522.840 EUR bez PDV-a, dok vrednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889 EUR, takođe bez PDV-a.

Izgradnja poddeonice Počitelj-Zvirovići, koja je duga 11,75 kilometara, finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicionom bankom (EIB), a najznačajniji objekat na poddeonici je most Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dve obale reke Neretve.

Osim mosta, na poddeonici će se graditi i petlja s naplatnim mestom i pristupnim saobraćajnicama do regionalnog puta Buna-Domanovići i magistralnog puta M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 meseca, a za LOT 2 je 30 meseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.